Skip to content

1934 Jezero – Zlet Društva jugoslovanskih obrtnikov (1)

21. 03. 2010

Prispevek istega dogodka: naslednji –>

Ladja na Jezeru

20. 5. 1934 je Cerkniška podružnica organizirala zlet Društva jugoslovanskih obrtnikov. Srečanje so imeli na Jezeru, saj so vse fotografije, ki sem jih uspel videti, nastale v zvezi z ladjo.

Ladjo so menda v glavnem pripravili bratje Turšič. Za osnovo so bili štirje drevaki, ki so jih nadgradili s podobo ladje.


____________________________________________________________

Zgradili so celo komandni most. Iz dimnika se je kadilo. Najbrž ni imela pogona, verjetno so jo vlekli z drevaki. O viru dima iz dimnika lahko ugibamo.  Turšičevi bratje niso bili od muh. Po knjigi Toneta Kebeta: “Cerknica in njeni ljudje” je bil kapitan Leopold Turšič.

Fotograf je stal na Gorici, pogled pa je usmerjen proti cerknici. V ozadju je Gradišče.

Kljun z napisom

Z ladjo se je dalo celo peljati. Precej so jo napolnili. Vidimo praznično oblečene potnike, tudi ženske. Komandni most je čisto pravi, pa tudi kapitan je tak, kot mora biti.

Napis na premcu je JUGOSLOVANSKI – OBRTNIK – CERKNICA. Tudi sidro je narisano. Celo na line so pomislili.

Krma

Na ladji je toliko ljudi, da postane trditev o štirih drevakih vprašljiva. Je nosilnost štirih drevakov zadostna? Vsi so na isti strani ladje, težišče pa je precej visoko. Kako so rešili stabilnost? Konstrukcija je morala bila precej trdna, saj lahko naštejemo vsaj 60 oseb. Podrobnosti o izdelavi ladje še nisem zasledi. Tile konstruktorji so morali zadevo dobro razmisliti in še bolje izvesti idejo. Naši kraji so bolj znani po suhi robo, kot gradnji ladij.

Potniki so razpoloženi. Izgledajo nasmejani, nekateri mahajo kot v slovo. Verjetno so opazili fotografa.

Spremljevalni čoln

Ni videti, da je ladja privezana za čoln. S čolnom so si ladjo le ogledovali. Veslač je en sam, ostali trije so najbrž potniki, ena od njih je ženska.

Zadnja stran

Večina starih fotografij, ki jih dobim v roke zadnje čase, ima na zadnji strani vsaj kratko oznako. Na žalost tega danes ne počnemo več in le s težavo umestimo sodobne fotografije v čas.

Kraj: Jezero
Datum: 20. 5. 1934
Avtor: neznan
Zbirka:  Lado Urbanc
Skenirano: 13. 3. 2010
Oblika: razglednica

Prispevek istega dogodka: naslednji –>

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: