Skip to content

1934 Jezero – Zlet Društva jugoslovanskih obrtnikov (3)

5. 04. 2010

<–prejšnji prispevek istega dogodka naslednji->

Razglednica

To je tretja fotografija dogodka, ki se je zgodil na Jezeru. Fotografije so takšne, da jim še domačini ne moremo verjeti.

Tile Cerkniški obrtniki, še posebej pa menda Turšičevi, so bili res podjetni.

____________________________________________________________

Na fotografiji je ladja slikana nekoliko od spredaj in ne s profila, kot na  prejšnjih dveh objavljenih fotografijah. Tako lahko ocenimo širino ladje. Fotografija res ni najboljša, a ocenjujem, da je bila široka več kot 6 metrov. Samo komandni most je bil širok približno 4 metre.

Na komandnem mostu je kapitan, ki je po navedbi Toneta Kebeta kar Leopold Turšič iz Cerknice. Oblečen je v belo uniformo z visoko belo kapo. Pred ladjo sta vidna vsaj dva drevaka.  Zaradi ladje so naredili pravi pomol. Breg so utrdili s hlodi in jih zložili tako, da so omogočali pristanek ladje in poenostavljeno  vkrcanje neposredno z brega.  Še vedno ostaja nejasno, kako se je ladja premikala.

Ugibam, da je fotografija nastala v Vodonosu. Ograje na bregu za ladjo se mi zdijo sumljivo visoke. Po vsej verjetnosti je bila ladja v času nastanka fotografije nekje pri današnji hiši Mulca.

Na pobočju Slivnice je dobro  vidna pot, ki vodi pod Gradiščem. Danes ni več v uporabi in je zagotovo zaraščena. Prav zanimivo bi bilo videti, kaj je od nje ostalo.

Ladja

Na posnetku se zdi ladja nenavadno široka in nekako nesimetrična. Verjetno je to le posledica nekvalitetne fotografije. Tudi tu ni videti vrvi, s pomočjo katere bi ladjo vlekli z drevaki.

V čolnu, ki je pred ladjo, je več oseb. Čoln ima klasično obliko in ne izgleda kot drevak. Osebe v čolnu imajo držo, kot jo imajo veslači, vesel na strani proti fotografu pa ni videti. Še ena uganka.

Kolesar

Na zletu in v bližini ladje je bilo precej ljudi. Domačini so se pripeljali s kolesi. Kolesar, ki je najbližji fotografu, ima za klobukom šop ščetin divjega prašiča. Je bil lovec? Kdo in zakaj je za klobukom nosil takšen okrasek?

Zadnja stran

Razglednica je tiskana. Avtor je J. Šega, ki je razglednico izdal v samozaložbi.

Kraj: Jezero
Datum: 20. 5. 1934
Avtor in založnik: J. Šega
Zbirka: Boštjan Mulec
Skenirano: 21. 3. 2010
Oblika: Razglednica

<–prejšnji prispevek istega dogodka naslednji->

3 komentarji leave one →
 1. Marija permalink
  5. 04. 2010 09:08

  Slika je po vsej verjetnosti res v Vodonosu.

  Tudi Otočani, še pred nastankom nasipa so čolne vedno puščali v Vodonosu.

  Njive so bile vedno ograjene zaradi črede, ki je hodila tam mimo. Ograje so bile zaradi tega primerno visoke.

 2. 15. 04. 2010 22:38

  V nedeljo sva bila z Miletom v Dolenjem jezeru. G. Rado Mulec nama je povedal mnogo zgodb in podatkov. Med drugim je na razglednici prepoznal kolesarja s klobukom. To naj bi bil Pavle iz Cerknice.

  G. Rado Mulec je prisostvoval temu dogodku in se ga dobro spominja. Po zaključku je ostalo veliko materiala. Za izgradnjo takšne ladje je bilo potrebno veliko desk. Deske so bile pobarvane in dve ali tri je skuril šele pred tremi leti.

  Za osnovo ladje so bili drevaki, ki so bili med seboj povezani s plohi. Veslači so bili znotraj ladje in tako se je ladja lahko premikala. Uh, pa se je razvozljala uganka, kako se je ta ladja premikala.

 3. 16. 05. 2010 19:52

  20.05.1934 Obrtniki zgradili veliko ladjo na jezeru – na štirih čolnih drevakih – ”Jugoslovanski obrtniki v cerknici” (vodja Turšič Leopold), izdelana je tudi razglednica.

  Vir: Jože Stražišar iz Dolenje Vasi, mi je posredoval veliko podatkov, ki jih je sam zbiral iz različnih pisnih del in ustnih izročil.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: