Skip to content

1932 Cerknica – Kaj se je zgodilo 10. 7. 1932?

17. 05. 2010

Jutro 11. 7. 1932

Zborovalci na glavnem trgu v Cerknici … piše na hrbtu štirih fotografij mini formata. Zapisan je tudi datum dogodka in nekaj listanja po medvojnem časniku Jutro je razkrilo skrivnost.

____________________________________________________________


Ogromne manifestacije v Cerknici

Cerknica je je bila že od nekdaj eno izmed glavnih političnih središč logaškega sreza ter je doživela že mnogo političnih shodov.  Toda take manifestacije, tako složnega nastopa, kakor ga je pokazala danes, še ni bilo. Vse hiše so bile v zastavah in zelenju, ob vhodu pa je bil postavljen velik slavolok, pod katerim se je zbralo več sto ljudi. Ko so se pripeljali narodni poslanci, je zaigrala godba koračnico, belo oblečene deklice so jim izročile krasne šopke, narodne dame pa so jih obsule s cvetjem… prostrani trg pred cerkvijo je kmalu napolnila tisočglava množica, ki pa je še naraščala.

Plac s Kravanjatove hiše

Prva stran Jutra razkrije, da počasi vstopamo v nemirno predvojno obdobje. Močna soseda že napenja mišice in pogleduje čez mejo. Veliki shod fašističnih veljakov na tedaj italijanskem Snežniku in s tem povezane provokacije,  so zahtevale politični odgovor tudi na tej strani.

Posojilnica in Velika gasa

Manifestacije v podporo kralju in veliki združeni državi so bile organizirane po vseh večjih krajih obmejnega sreza (okraja) Logatec. Zborovanje je organizirala stranka JRKD**.

Narodni poslanec

Govoril je naš poslanec dr. Stane Repe in še številni narodni poslanci iz vse države: dr. Živan Lukić iz Šumadije (na sliki), dr. Svetislav Hodžera in dr. Branko Alujević.

Poslanci so šli po Veliki gasi kar peš

Sprevod z narodnimi poslanci pride na glavni trg v Cerknici.

** JRKD = Jugoslovanska radikalna kmečka demokracija, ustanovljena maja 1932, junija 1933 se je preimenovala v Jugoslovansko nacionalno stranko JNS, vanjo so vstopali slovenski liberalci. “Nacionalno” je bilo najprej razumljeno kot “domoljubno” oz. “narodno zavedno”, kot reakcija na druge, militantne nacionalne stranke.
____________________________________________________________


Dragocen podatek: datum na hrbtni strani fotografije.

____________________________________________________________

Slike vsebujejo obilico zanimivih podrobnosti, ki se jim nisem uspel posvetiti, mi je pač opis dogodka vzel že preveč prostora. Vstopite v galerijo!

Klikni za galerijo slik

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 10. 7. 1932
Avtor: neznan
Zbirka: Aleksander Zgonc,
Zbirka fotografij Tujsko – prometno društvo za Notranjsko
Skenirano: 14. 4. 2010
Naslovnico Jutra skeniral: bojans
Oblika: 4 fotografije

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: