Skip to content

1960 Begunje – Za šolo

22. 05. 2010
tags:
by

Za šolo

Vinko je hotel narediti nekaj družinskih posnetkov, pa se je takoj zbrala gruča otrok.  Snega ni prav veliko, vseeno se je dalo kepati. Od vedno je najbolj zabavno kepati punce.

____________________________________________________________

Šola je bila prav nova. To ali pa prejšnje leto je bila obnovljena. Predvsem se je spremenila fasada. Prej je bila vsa pokrpana, pozidana, kazala je opečna rebra. Za silo so jo usposobili iz požgane ruševine. Po obnovi pa je kar sijala. Spodaj je bila opečnato rdeča, zgoraj pa zlato oranžna. Nekaj časa so se ljudje zgražali, da je prepisana in preživa za šolo. Najbrž so mislili, da je šola bolj resna in s tem boljša, če so barve fasade umirjene. Kakšna zmota!

Izrez

Takega posneta bi bil tudi danes vesel. Kdo je ta punca?

Na cesti

Druga fotografija je nastala pred šolo, pravzaprav pri kostanjih, ki so takrat stali med šolo in gostilno pri Jankotu.  Skupinica se je zbrala na kupu, manjkam samo jaz. Tako je skoraj gotovo, da sem posnetek naredil jaz. Bolj naravnost je, kot mi uspe danes.

Izrez

Več otrok je v gumijastih škornjih, ki so bili običajno obuvalo v snegu. Danes bi nas zeblo. Najbrž nas je tudi takrat.

Tovornjak je bil takšen, kakršni so bili tiste čase. Uporabljali so jih tudi za potniški promet. Spomnim se, da sem s pevskim zborom in takšnim tovornjakom potoval na Unec na tekmovanje zborov. Ceste so vse bile makadamske, le na Rakeku je bilo nekaj sto metrov betonskih.

Tovornjak ima še staro registracijo. S je bilo za Slovenija, Srbija je imela C. Registracija po pokrajinah je bila nekje od 1962 dalje.

Oznaka filma

To je nalepka, ki je bila za oznako filma. Ti posnetki so bolj proti koncu filma, zato je skoraj gotovo, da so bili posneti novembra ali decembra 1960.

Kraj: Begunje
Datum: november ali december 1960
Avtor: Vinko Toni
Zbirka:
Vinkotov kufr
Skenirano:21. 3. 2010
Oblika: negativ

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: