Skip to content

1963 Velike Bloke – Gasilska vaja

8. 08. 2010
tags: ,
by

Skupna gasilska vaja

V Velikih Blokah, pri zgornji štirni so bile skupne gasilske vaje. Udeležili so se jih gasilci iz Velikih Blok, Nove vasi in gasilska desetina iz kasarne.

V kasarni je vojska imela gasilsko desetino, ki se je na vajah usposobila za delo in so tako predstavljali tretjo gasilsko enoto na Bloški planoti.

Zadnja skupna vaja je bila okrog leta 1978. Vaja je bila verižna na Studeno. To pomeni, vse tri črpalke povezali v verigo. Vodo so iz Požreha črpali na Studeno.

____________________________________________________________

Gasilci so zaposleni in tekajo, opazovalci jih vzpodbujajo, otroci so vsenaokrog, kaj dela pa dela tu oborožena vojaška patrulja?
Med opazovalci so tudi vojaki, ki so zaradi nedelje dobili “izlazak u grad”.
Gasilci so imeli še kovinske čelade. Nekaj gasilcev je v uniformi in ne delovni opravi. Med gasilci je več otrok in odraslih opazovalcev. Pred vrati Pajkove hiše stoji Anton Intihar. Pred njim se vidi zgolj gornji del glave Francke Jakopin. Jeršanova mama ima v naročju Jeršanovega Francita.
Kdo je možakar z rokami v žepih in s kravato? Izgleda zelo odločen.

Kraj: Velike Bloke
Datum: 1961 ali 1962
Avtor: neznan
Zbirka: Boža Toni
Skenirano: 6. 8. 2010
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. Breda permalink
  9. 08. 2010 21:58

  Na pragu naše hiše stoji poleg mame Francke tudi teta Zofka. (obrnjena je vstran). Jeršanova mama pa v naročju drži Stankota, Franci je mlajši. Na spodnji sliki,v sredini, v beli jopici, mislim da je Marentov Viktor.
  Na drugi sliki stoji pri našem oknu Rauh. To je bil “posebnež” iz Runarskega, ki je bil vedno dobre volje. Na isti sliki, v sredini stoji en fant s svetlimi lasmi, to pa se mi zdi, da je Šemetov Janez (Gostilna Miklavčič).
  Naš skedenj ima še slamnato streho.

 2. Breda permalink
  9. 08. 2010 22:05

  Miloš, našo hišo bi tudi lahko slikal tako, kot si Kozarišče. Iz istega mesta, pa da se ” preliva” staro v novo. Mislim, da bi bilo zelo zanimivo.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: