Skip to content

1938 Begunje – Nabor

8. 11. 2010
tags:
by

Fotografija nabora ali po domače štelnge fantov iz Menišije je nastala v Begunjah, verjetno leta 1938, pred Krznarjevim skednjem – nasproti Jankotove gostilne. Hiša in skedenj sta sedaj porušena. Fantje so veseli in razposajeni, saj so s štelngo prestopili v svet odraslih.

To je bila ena zadnjih generacij rekrutov pred II. svetovno vojno.

 • V prvi vrsti si od leve strani sledijo: Franc Furlan iz Bezuljaka, muzkontar s harmoniko je neznan, furman Jože Turšič – Tomažičev (Begunje) in Marjan Natek (Bezuljak).
 • Druga vrsta: Milan Koščak (Kožljek), Jakob Žnidaršič – D. Popkov (Bezuljak), Alojz Rožanc – Uštinov (Begunje), oficir Saje, Jože Lovko – D. Jernejč (Begunje), Janez Hiti-Kovačev (Begunje) in Franc Brezec-Dehinč (Begunje).
 • Tretja vrsta: Vinko Turšič-Turščov (Kožljek), Milan Turšič – Cencov (Begunje), Slavko Tornič v vojaški uniformi (Begunje), Albin Švigelj (Selšček), Škerlj – Belč iz Dobca in Milan Opeka – Pavličkov (Selšček).
 • Zadnja vrsta: Tone Zalar – Jakobov (Kožljek), Tone Primožič – Nežen (Bezuljak), Franc Tekavec – Martinkov (Otonica), Korošec-Fežnar iz Dobca in Alojz Meden – Markoč (Kožljek).

____________________________________________________________

Oficir Saje v beli oficirski uniformi je bil najpomembnejši pri štelengi, saj je on potrjeval fante za vstop v vojaški stan.

Oficir Saje

Pušeljci so eden lepši od drugega. Dekleta so imela doma bogate vrtove cvetlic.
 

 

Muzkontar in furman

Muzkontar je pripravljen na zabavo, furman tudi. Fantje so se po uradnem delu naložili na okrašen voz s smrekovimi drevesci in pangeljci. Furman jih je prevažal od oštarije do oštarije, harmonikaš je poskrbel za dobro voljo in na koncu je bilo vina popitega in politega preveč. Fantje so se zabavali, dekleta pa so jih na skrivaj opazovala
 

 

Zazrti v prihodnost

Na pragu II. sv. vojne. Mnogi med njimi se po njej niso vrnili domov.
Fotografijo mi je pokazala mama po l.2000 in to so takratni zapiski. Kasneje sta mi z imeni pomagala Alojzija Švigelj in Anton Koščak iz Begunj.

Kraj: Begunje
Datum: 1937-39
Avtor: neznan
Zbirka: Mile Turšič
Skenirano: 7. 4. 2010
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. janez permalink
  10. 11. 2010 20:55

  Od vseh teh fantov sem poznal samo tri – očeta, soseda Torniča in Martinkovga iz Otonice. Oče je bil razporejen v gorsko enoto. Nekje bi moral imeti tudi sliko z vrha Triglava, ki ga je osvojil kar dvakrat kot vojak.

 2. 3. 08. 2011 14:56

  Kopijo enake fotografije hranijo v Slovenskem etnografskem muzeju. Po njihovih podatkih je bil ta nabor leta 1940.

Dodajte komentar

%d