Skip to content

Cerknica 1961/62 – 8. razred predaja ključa

9. 11. 2010

Pred hotelom

Slikani smo sošolci osmega razreda v šolskem letu 1961/62, ko smo zaključili obvezno šolanje v Cerknici. Slika je bila posneta v začetku junija 1962 pred spomenikom padlim borcem v Cerknici. Zadaj levo se dobro vidi t.i. blagovnica, ki je še v gradnji. To je bila takrat najvišja stavba v Cerknici. V desnem zgornjem kotu se vidi vejevje mogočnih kostanjev, ki so jih kasneje posekali in na njihovo mesto posadili breze. Tudi vrbe žalujke za spomenikom ne rastejo več. Pod kostanji je bil včasih večji park, kot danes. Park so zmanjšali in ga preuredili v parkirišče.

Na plakatu, ki ga držita Ludvik Kranjc in Jože Žnidaršič so upodobljeni nekateri učitelji. V Volkswagnu v levem zgornjem kotu je narisana učiteljica Vera Kravanja, v desnem zgornjem kotu pa učitelj France Dolničar, ki je rad in dobro igral nogomet. Slika spodaj levo prikazuje učitelja Konrada Kneza pri plezanju v planinah. V sredi spodaj je narisana učiteljica telovadbe Slavica Cassol.

____________________________________________________________

Naštevanje sošolcev, ki smo imeli na prsih pripete bele nageljne poteka od leve proti desni.

Izsek 1

Spredaj: Matilda Žnidaršič, Cvetka Obreza in Marta Švigelj držita Testament ter Karlinca Štritof.Zadaj: Cvetka Žnidaršič, Milka Mesojedec, Zofija Škrlj in Lojzka Vrban.

Izsek 2

Spredaj: France Tekavec s ključem, Ladi Trampuž, Zdenka Rovan, Ludvik Kranjc, Tomo Mozetič in Jože Žnidaršič.Zadaj: Marija Kranjc, Iva Kebe, Tanja Zabukovec, Sonja Verbec – razredničarka in Anica Lovko.Razredničarka Sonja Verbec se naslednje leto z družino preselila v Ljubljano. Danes pa je prišla nazaj v Cerknico in živi v Domu starejših občanov. Stara je 84 let. Njen brat je znani slovenski pesnik Niko Grafenauer, ki je nekaj časa živel tudi v Cerknici.

Izsek 3

Spredaj: Franci Sežon, Tone Palčič in Dušan Gogala.Zadaj: Vojko Zrimšek, Vinko Bajc in Andrej Milavec.Prijetne spomine imam na vse, kar je povezano s šolo. Priznati si moram, da je bilo naše druženje, učenje, pohajkovanje po pouku, navihanost med poukom, zelo lepo.
Čepijo: Anica Turšič, Dragica Bratina, Janez Dragolič in Jože Lesar.Lepi so spomini na prvo šolo. Zato so nam slike iz šolskih dni tako drage. Od takrat je preteklo že skoraj pol stoletja. Zdaj smo vsi močno prekoračili šestdeset let.  Za ta leta pravijo, da so mladost starosti. Zato ni čudno, da so se v tem času naša pota precej razšla. Pravzaprav vemo le malo drug o drugem, o tem, kako in kje živimo in s čim se ukvarjamo. Zato smo pred leti sklenili, da se srečamo vsako leto. In to obljubo držimo.
Anton Kranjc, Vojko Braniselj, Ludvik Jerman in Nada Kranjc.Ko se vsako leto srečamo, smo še posebej veseli, da lahko v naši sredi pozdravimo našo razredničarko.
Janez Žnidaršič s harmoniko Crucianelli in Andrej Urh s kitaro. Janez je igral mnogokrat tudi na raznih razrednih prireditvah.

Na mostu

Slika na mostu čez Cerkniščico. Danes bi bilo tako slikanje zaradi velikega prometa nemogoče. Betonski most je bil zgrajen leto preden smo se na njem slikali, torej leta 1961, ko je županoval Jože Telič. Pred tem je bil takoj po drugi svetovni vojni narejen lesen most, saj je bil kamniti most med vojno porušen.Bokalova hiša ni spremenila videza. Na njeni strehi je danes drugačen nosilec za električni kabel, kot takrat. Pred Hrenovo hišo se vidi telefonski drog. Danes je tudi telefonski kabel položen v zemlji. Prav tako so odstranili frčado na Kranjcovi hiši.
Čepijo: Nada Kranjc, Ludvik Jerman, Anton Kranjc, Ludvik Kranjc in Jože Žnidaršič.Stojijo: Marija Kranjc, Milka Mesojedec, Zofija Škrlj, Dragica Bratina, Vojko Braniselj, Vinko Bajc, Tomo Mozetič, Vojko Zrimšek, Janez Dragolič in Franci Sežon.
Čepijo: Karlinca Štritof, France Tekavec, Cvetka Obreza, Marta Švigelj, Zdenka Rovan in Iva Kebe.Zadaj: Dušan Gogala, Andrej Milavec, Jože Lesar, Tone Palčič, pred njim s kitaro Andrej Urh, Tanja Zabukovec, Janez Žnidaršič, Matilda Žnidaršič, med njima pa stoji Anica Turšič, Cvetka Žnidaršič, Anica Lovko, Lojzka Vrbanc in Ladi Trampuž.

Kraj: Cerknica
Datum: junij 1962
Avtor: Jože Žnidaršič st. (dopolnjeno 2. 2. 2011)
Zbirka: Zdenka Steiger in Heda Opeka
Skenirano: 22.10.2010 in 10. 8. 2010
Oblika: 2 fotografiji

Dopolnjeno 3. 11. 2016

stran1-small-2junij. 2016 – Prispevek je obljavljen v  20. številki Slivniških pogledov  je na strani 30.

One Comment leave one →
  1. Tina permalink
    12. 11. 2010 05:35

    Kaksne frizure imajo punce! Sele ob branju tega prispevka sem se spomnila, da smo tudi mi imeli “predajo kljuca”, sem ze prav pozabila na to. A kdo ve, ce se to se dela?

Dodajte komentar

%d bloggers like this: