Skip to content

1930 Cerknica – Štirje možje v klobukih

28. 11. 2010

Glede na podatke v knjigi Toneta Kebeta “Cerknica in njeni ljudje”, naj bi slika nastala okrog leta 1930. Sliko je posnel kaplan Tone Ronko (1901-1962), sin Ivana Ronka iz prvega zakona.


V omenjeni Kebetovi knjigi piše, da so možje večkrat posedali na hlodih ob “Drnulcovi štalci” na Mali gasi. Vendar mi je pred kratkim Tone Urbas — Levštek povedal, da so ti možje slikani na hlodih pred Levštkovo hišo. Levštkova hiša je na Mali gasi prva levo, na začetku klanca, gledano z glavne ceste. Danes je na mestu, kjer so se možje slikali, Levštkova greda, levo pa Mesojedčeva hiša.

Jaz se še spomnim, da je bila nekoč skoraj pred vsako hišo klop, ki so jo pred hišo prinesli zgodaj spomladi in pospravili kasno jeseni. Na njej so sedeli predvsem starejši ljudje. Ker takrat še ni bilo televizije in radia, da o avtomobilih ne govorimo, so si ljudje tako krajšali čas. Pogovarjali so se z mimoidočimi in tudi ti so nemalokrat prisedli. Prav tako ni smela manjkati mularija, ki je pogovore starejših rada vlekla na ušesa.

Hlodi, odloženi na dvorišče ali ob hišo, so bili odlična podlaga za sedenje in počitek. Tudi možakarji na sliki sedijo na hlodih.

Od leve proti desni:

  • Tomaž Mele — Kunčov,
  • Janez Kocjančič — Drnulcov,
  • Janez Mramor — Brinar z Vrbje in
  • Franc Urbas — Levštkov.

Kot je zapisal Tone Kebe, so bili vsi štirje rojeni v prvi polovici predprejšnjega stoletja. Drnulcove in Brinarjeve hiše na Mali gasi ni več. Drnulcova hiša je stala med Zajcovo in Nikolovo in je med drugo svetovno vojno pogorela.  Brinarjeva hiša z Vrbje je stala na otočku sotočja dveh strug Cerkniščice. Danes bi rekli, da je stala nekako čez potok nasproti Lovretove hiše na Mali gasi. Ime Vrbje pa je bržkone nastalo zato, ker je bila hiša okoli in okli obdana z drevesi in grmičevjem vrbe.

Ne vemo ali so možje vedno nosili klobuk, ali pa so se pokrili samo zato, ker so vedeli, da jih bo Tone slikal.

Kot vidimo, Drnulcov in Brinarjev Janez pri hoji potrebujeta palico. Obuti so v visoke in prašne čevlje. Skoraj vsi ljudje, na večini fotografij v Starih slikah, imajo umazane ali prašne čevlje. Morda je bil globin predrag, največ pa je temu botrovala blatna in prašna cesta.

Levštkova hiša je zidana s kamnom, ki so ga za potrebe gradbeništva Cerkničani lomili na Kamni gorici. Zidanje s kamnom je bilo bolj počasno in težavno, kot je danes zidanje z modularci ali pa celo lepljenje siporeksnih kvadrov.

____________________________________________________________


Kraj: Cerknica
Datum: 1930
Avtor: Tone Ronko
Zbirka: Tone Urbas
Skenirano: 9. 8. 2010
Oblika: kopija fotografije

No comments yet

Dodajte komentar

%d