Skip to content

1955 Podcerkev – Štirje smučarji tekači

27. 11. 2010

Kosmačeva Marija, Ana Žnidaršič, DušanTruden in Ana Pavlič

“Smučarske tekme je na Ulaki vsako leto organiziralo športno društvo TVD Partizan iz Starega trga. Udeležilo se jih je tudi do 100 tekmovalcev. Tekme so bile tako v smučanju po Ulaki, kot v tekih pod njo. Pokrovitelj tekem je bil g. Ivan Mrcina. Rezultat vsakoletnih tekmovanj je bila tudi udeležba najboljših na državnih tekmovanjih. Teh tekem so se udeležili Slave Berglez, Mikule, Kandare Tone, Franc“se spomni takratnega zimskega dogajanja Ivan Perušek iz Podcerkve.

Pavlčava Ana (skrajno desna na fotografiji prispevka o fizkulturnem nastopu), njegova soseda, je iz spominov na tisti čas izbrskala tole: “Zelo sem si želela smučati. Obula sem si mamine čevlje, ker svojih nisem imela. Smučke sem si pa pri sosedu  Bločenu (Perušek Ivanu) sposodila.

Anina želja je bila tako močna, da je, kljub nemogoči situaciji, našla način, kako uresničiti svojo željo. Prvič se je spustila kar po cesti navzdol v Starem trgu, mimo kaplanije, ki je prav pošteno strma. Potem jo je mahnila pa kar na tekaško tekmo pod Ulako. Njen spomin na prvo tekmo je opisala  takole: “Ko sem se  zapeljala čez  Brežiček, sem z eno smučko stopila v vodo. Ta mi je zamrznila na smučki in ni več drsela. Sem naprej  pa hodila.”.  Takrat niso kar tako obupali. Danes bi nam marsikdaj še kako prišla prav taka  vztrajnost. S tako trmo ji je  enkrat celo uspelo, da je pripeljala v cilj kot prva. Res neverjetno, glede na to, da ni bilo prav nikakršnega predznanja. “Saj najsәm znala, ampak sәm kar tjakla pa tjakla, kukәr da bә bla brez smučk”, je pojasnila svoj težko prigarani uspeh.

Kosmačeva Marija  se je  udeleževala tudi državnih tekmovanj, tam nabrano znanje je potem delila tudi z ostalimi.

Smučarske tekme v Loški dolini  so bile redno zimsko športnega dogajanja v povojnem obdobju, tako da bomo o njih na teh straneh zagotovo še pisali.

____________________________________________________________

Smučarska druščina se je slikala  ob cesti Nadlesk–Podcerkev malo pred vasjo. Na tem mestu je v vasi nastalo največ fotografskih posnetkov, saj je tam, pod cesto, stanoval Franc Truden, ki je takrat  imel edini fotoaparat v vasi.
Smučke je v Loški dolini delal Voljč iz Starega trga, kasneje pa tudi Mažək Ivan iz Dan. “Meni jih je  naredil Bloškən Korle,” je povedal Ivan Perušek. 

Smučke so na čevlje pripeli z jermenčki.

Vse pomanjkljivosti na smučarski opremi so nadomestili z neizmerno voljo, navdušenjem  in notranjsko trmo.

Slikali smo se 6. 3. 1955″

Hvala gospe Ani za povabilo in njeni hčerki Aniti za vso pomoč pri pripravi tega prispevka.

Kraj: Podcerkev
Datum:6.3.1955
Avtor: Truden Franc, Podcerkev
Zbirka:
Ana Žnidaršič – Pišek
Skenirano:
4. 10. 2010
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. janez permalink
    27. 11. 2010 07:49

    Pri nas na izbi je še tudi par smuči-niso tako stare-so pa zelo zanimive. Doma smo imeli ene smučke, smučarja sva bila pa dva. To sva rešila tako, da sem vzel dva para volnenih nogavic in jo kar peš mahnil za bratom na hrib in tam čakal. Po kakšni uri sem tudi jaz prišel na vrsto, obul nogavice-čevlji so mi bili še vedno kakšne tri št. prevelike- in vesel zadovoljen odpeljal kakšne tri fure. Vsi smo bili zadovoljni, veseli in seveda tudi premočeni-lepo je bilo.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: