Skip to content

1961 Cerknica – Pet trgovk

29. 11. 2010

Janez je obiskal gospo Fani Šajn. Obudila je spomine in povedala podatke, ki so povezani s to fotografijo.

____________________________________________________________

Fotografija štirih trgovk je nastala v Žumrovi hiši v trgovini z tekstilom. Na fotografiji je v trenutku spoznala značilnihe noge, na katerih so stale police in so na fotografiji dobro vidne. Kdo ve, kolikokrat je čistila tla okrog teh nog. Na fotografijji so:

 • Mika Modic iz Rakeka
 • Fanči Hreščak iz Dolenje vasi
 • Ivanka Klančar iz Dolenjega jezera
 • Fani Šajn, Cerknica
 • pete trgovke pa ni prepoznala. Tjaša Volk1

____________________________________________________________

Gospa Fani je doma iz Bečajev. Prvo službo dobila v Hrenovici pri Hraščah že leta 1947. Spominja se, kako so obračune  s kolesom vozili v Prestranek. Živela je v Cajnarjih in njena naslednji službeni mesti sta bili v Otavah (8 mesecev) in  Cajnarjih (9 mesecev), potem pa se je zaposlila kot poslovodja v tekstilu v Pogačnikovi trgovini (Ribčeva hiša) v Cerknici.

Peko v Košnikovi hiši na Veliki gasi, foto: Dušan Gogala

V Pogačnikovi hiši je bila takrat trgovina s tekstilom. Leta 1961 se je v Žumrovi hiši sprostil lokal, ko se je od tam odselil Peko. Trgovina Peko se je preselil v Košnikovo hišo na Velik gasi. V tako sproščene prostore se je preselila tekstilna trgovina in tam je nastala ta fotografija. Gospa Fani je 1963 prevzela poslovodstvo v cerkniški trgovini Peko, ko se je Alojz Gogala upokojil. Tam je ostala do svoje upokojitve, ko jo je zamenjal Janez.  Danes, na žalost, v Cerknici na Veliki gasi ni več nobene trgovine s čevlji.


1 Sprememba 6. 3. 2017

Kraj: Cerknica
Datum: 1961 ali kakšno leto kasneje.
Avtor: neznan, Dušan Gogala
Zbirka: Janja Urbiha, Dušan Gogala
Skenirano: 26. 8. 2010, 10.11.2010
Oblika: dve fotografiji

5 komentarjev leave one →
 1. Janja Kozarka permalink
  29. 11. 2010 11:19

  Fanči s koraldo (koraudo), tudi Ivanka in Fani s povsem enakima koraudama in obe z očali.
  Korauda je še danes v predalu, ne vem če je ta ista, po videzu bi lahko bila. Vse enake, bele, na vrvici nanizane kroblice.
  Mami Ivanka je uživala v svojem poklicu prodajalke.

 2. Anonimno permalink
  29. 11. 2010 22:28

  Nisem prepircana, da je bila Hrescakova Fanci iz Dolenje vasi. Po moje sta bila oba Primorca. Hrescak je bil poslovodja v trgovini pri Kravanjetu (kasneje je bil tam AMZ). Tja smo otroci hodili kupovat cukerkangel. Bobnonov se ni bilo. Cukerkangel je pocasi kristaliziran sladkor. Stara mama mi je pripovedovala, da ona sploh ni poznala bonbonov, ampak so grizli sladke korenine. Sladke korenine na Nizozemskem se vedno prodajajo.

  Hrescakovi so imeli tudi en prav zanimiv avto. Zdi se mi, da je bil Topolino Belvedere. Zmigovce je imelm skrite pri strani v vertikalni poziciji. Ob nakazovanju smeri so skucili v horizontalo in zmigali z veliko hrupa.

  Hrescakovi so stanovali v Kravanjetovi hisi, nasproti Peroviceve tovarisice, v zacetku 70.let pa so se preselili v Koper.

 3. Anka permalink
  30. 11. 2010 15:24

  ugotovitev g. anonimnež so kar pravilne g. HREŠČAK JE RES STANOVALA V KRAVANJETOVI HIŠI. OBA STA BILA TRGOVCA G.FANČI V TRG. S TEKSTILOM G. HREŠČAK PA V ŽELRZNINI. POZNEJE SO SE PRESELILI V KOPER

 4. Janja Kozarka permalink
  1. 12. 2010 08:58

  Oddelek, kjer so slikane trgovke so imenovale “metraža”, ker so v njem prodajale blago na meter. Takrat je bila metraža sestavni del vsake tekstilne trgovine, saj se je dosti več šivalo damo. Danes blago na meter dobiš samo še v specializiranih trgovinah.

 5. Anonimno permalink
  6. 03. 2017 09:42

  peta trgovka je tjaša vovk mm

Dodajte komentar

%d