Skip to content

1950 Podgora – Tri kolesarke

6. 12. 2010

Kolo oz. bicikel je bilo izredno učinkovito prevozno sredstvo v času pred avtomobilom. Tokrat predstavljamo tri kolesarke na koncu vasi, na cesti Podgora-Iga vas. Bržkone odhajajo domov po opravljenem delavniku (šihtu) v trgovini. Vse so v predpasnikih (firtahah), najbrž so bili službena oprava.

V Mihevščevi hiši je imela Malka v najemu trgovino (prva hiša, ko se pripelješ v vas iz smeri Iga vas, takoj za križem). Omenjena  hiša je rojstna hiša g. Janeza Šumrada, avtorja knjige Dežela ob Cerkniškem jezeru, ki smo jo na naših straneh že večkrat omenili.

V ozadju je golo pobočje Racne gore. Vidimo ga nad glavo prve kolesarke, malo na desno.

Kakšen teden nazaj sem čisto po naključju prisostvovala zanimivemu pogovoru starejših, v katerem so obujali stare čase. Med drugim je  Ivan Lavrič  povedal, da je leta 1956 kosil na Racni gori en res velik laz, ki je bil zadružni – kolhozni. Imel je čez 70 ha. Nisem mogla verjeti svojim ušesom. Kosili so ga 14 dni skupaj. Bilo je kar 14 koscev , delali so od 4. ure zjutraj do 8. zvečer. Si predstavljate!!! Koliko dela, pa je bilo šele pokošeno! Za njimi so na vrsto prišle grabljice, potem pa še spravilo domov in na senik (skedin).

Med košnjo je rado ponagajalo slabo vreme. Ne smemo pozabiti, da takrat še ni  bilo vremenskih napovedi, kot jih poznamo danes. Vreme so napovedovali s pogledom v nebo ali s pojavom zdravstvenih težav kot je revma, pa tudi, kako se je videl Snežnik. Kolikokrat se je po vsem obilnem delu zgodilo, da je z muko pokošeno in v največji pripeki zgrabljeno in obračano seno, zaradi slabega vremena, na koncu zgnilo kar na košenini.

Danes pa se z vso mehanizacijo, ki je na voljo, nič več ne splača. Že dolgo se od kmetijstva v naših krajih ne da živeti. Okoliški hribi  so se že docela zarasli. Nemalokrat vidimo, da se zaraščajo  celo njive na popolni ravnici.  Le kam gre ta svet?

___________________________________________________________

Malka Ponudova iz Gobovca

Malka Ponudova iz Gobovca je imela v Podgori v najemu trgovino z mešanim blagom v Mihevščevi hiši. Za potrebe trgovine so hiši zgradili prizidek, v katerem je Malka imela skladišče (magacin).
Neznano dekle, predvidevamo, da je bila za pomočnico v trgovini. Na zadnjem kolesu pred njo je lepo vidna mrežica (mrajšca) (bele črtice vzporedno s špicami). Včasih nepogrešljiv dodatek ženskemu kolesu, izdelan iz barvnih elastik s kovinskimi kaveljci na koncu, ki so se v obliki pahljače pritrdili na luknjice na zadnji strehi. Preprečevala je, da bi se krilo  med vožnjo  zataknilo med špice.

Marija Šumrada

Marija Šumrada – Mihevščeva; t’domača. Ta izraz pomeni, da je bila doma v hiši, o kateri govorimo.
Na  majhnem  formatu slike prikazano zmanjša še široka bela obroba.

___________________________________________________________

Dopolnjeno 12. 6. 2011

Prepoznali smo še eno fotografijo, ki je nastala istega dne.

Marija Šumrada sloni ob križu, ki stoji pred njihovo hišo. Križ je postavljen na začetku vasi, na razpotju; cesta, ki v vas pripelje iz smeri Iga vasi se razcepi in ena vodi proti Vrhu, druga pa skozi vas proti Babnemu polju.

Fotografija je nastala istočasno kot slika treh kolesark, saj je iz iste “škatle”, poleg tega je Marija na obeh fotografijah v istih oblačilih.

Ob križu

___________________________________________________________

Na temo koles smo na naših straneh že pisali tudi v naslednjih prispevkih:

___________________________________________________________

Vir: Jože  Urbiha, st.

 

Kraj:Podgora
Datum: neznan
Avtor: neznan
Zbirka: Jože  Urbiha, st.
Skenirano: 2. 8. 2010
Oblika: dve fotografiji

2 komentarja leave one →
  1. Breda permalink
    6. 12. 2010 20:24

    Janja, ko bom jaz v penziji, bom sla za pastirico. Ne vem se kam, ampak, ce Racna gora do takrat se ne bo popasena, jo bo popasla moja zivina (divji konji in divje govedo) z evropskimi sredstvi…Upam pa, da se bodo ljudje v Dolini prej zbudili in ne bodo cakali name…

  2. 12. 06. 2011 21:02

    Prispevek sem dopolnil še z eno fotografijo. Janja je ugotovila, da sta obe fotografiji nastali istega dne.

Dodajte komentar

%d