Skip to content

1946 Cerknica – Ronkotov hlev

5. 12. 2010

V Starih slikah smo že objavili  prispevek 1890 — Ronkotov kozolec, ki govori, da so Ronkotovi z Male gase imeli več gospodarskih poslopij. V tem prispevku govorimo o Ronkotovem skednju, zelo lepi in markantni stavbi na Mali gasi, v katerem je bila tudi štala,  ki še vedno stoji.

Skedenj stoji prav na vrhu Male gase, čez cesto od Ronkove (Ronkotove)  hiše,  med starim gasilnim domom (Štalco)  in Ravšljevo hišo. Leta 1916 je Janez Ronko ml., ki je bil zidarski mojster in kasneje tudi načelnik Okrajnega cestnega odbora, kupil del Tavžljevega vrta in na njem postavil skedenj s hlevom. Poslopje je bilo dvakrat obnovljeno. O prvi obnovi ni podatkov, v drugo pa je bilo popravljeno 1946, ker je bilo poslopje med drugo svetovno vojno požgano.

Stran poslopja, ki ga prikazuje slika, stoji pravokotno na Malo gaso nasproti Ravšljeve hiše. Na tej strani je bil hlev. Spodaj, pred stopnicami, so vrata, ki vodijo v hlev. Znotraj hleva so še ena vrata za povezavo s skedenjem.

Zidovi hleva so zidani. V hlevu je kasneje, ko niso Ronkotovi imeli več blaga in ko je bil podrt skedenj na Milavcovem vrtu poleg Sokolskega doma, mojster Ivan Szopko delal betonsko strešno opeko.

____________________________________________________________

Po lesenih stopnicah, lepih in močnih, se je povzpelo v gornji del hleva oziroma skednja. Tam je bilo seno in druge take reči, ki spadajo na podstrešje. Stopnic danes ni več. 

Z betonsko opeko, ki je umetelno zložena, je mojster Ronko naredil zračnike.

Na vrhu stopnic je bil majhen podest z vrati v gornji del, kjer je bilo seno. Povsem desno spodaj, na tej strani skednja, je bil prostor za gnoj, ki ga kaže ta izsek in prikazuje Janeza Ronkota ml., ko gre proti gnojišču. Ob gnojišču je vedno stala pumpa za pumpanje gnojnice. Za prevoz gnojnice je kot osnova služil navadni voz, na katerem je bil privezan in porajklan gnojnični sod, ki mu v Cerknici nekateri rečejo burovž, nekateri pa zgun.
Slika prikazuje delavce, stoječe na priročnem gradbenem odru, zelo pozno nekega poletnega dne, saj so sence skoraj vodoravne. Delavci, ki končujejo z drugo obnovo tega gospodarskega poslopja, verjetno komaj čakajo večerje.
 

V Ronkotov skedenj vodijo z Male gase velika, dvojna, drsna, lesena vrata. Stene skednja so lesene, zbite iz žaganc colaric, ostrešje pa sloni na vogalnima zidanima stebroma na eni strani, na drugi strani pa je ostršje podprto z zidovi hleva. V skednju sta bila voz in zapravljivček, o katerem smo v Starih slika že pisali –  Zapravljivček na Veliki gasi. V Skednju so hranili ostalo orodje in naprave, ki so potrebne za delo na kmetiji. Tam je bil tudi zelo zanimiv stol za klepanje kose.

Skedenj in hlev sta med seboj, kakor sem malo prej že napisal, povezana z vrati

Zadnja stran

V Prejšnjem prispevku smo že zapisali, da je bila druga obnova skednja leta 1947. Sedaj je jasno, saj nam zadnja stran slike pove pravo leto in letni čas obnove skednja. To je bilo poleti 1946. 

Ko sem bil majhen, so pri Ronkotovih imeli med ostalimi tudi eno črno kravo, ki so jo napajali pri Tumcovem koritu. Pred to kravo smo mulci vedno bežali. Velikokrat  se je zapodila za nami. Z otroškim igranjem smo nadaljevali šele, ko je bila ta krava v Ronkotovi štali spet varno privezana.


štala = hlev (nižje pogovorno, SSKJ, stran 1363)

pumpa = črpalka (nižje pogovorno, SSKJ, stran 1097)

blago = goveja živina

Kraj: Cerknica
Datum: poletje 1946
Avtor: neznan
Zbirka: Bernarda Petrič
Skenirano: 3. 8. 2010
Oblika: fotografija – kontaktna kopija

3 komentarji leave one →
 1. Breda permalink
  5. 12. 2010 22:16

  Danes bi bil Ronko arhitekt. Vse njegove zgradbe so zelo harmonicne, zidane v pravih razmerjih tako, da so res pasa za oci pa tudi, ce je to skedenj. Imam njegov nacrt hise Gerbiceva 38, ki je bila po vojni obnovljena in je izgubila po obnovi ves car. Mogoce bi se dalo narediti popis vseh his, ki jih je naredil?

 2. 6. 12. 2010 10:19

  Popis vseh bi težko naredili. Lahko pa naredimo popis tistih, za katere se še ve, da jih je načrtal ali sezidal on.

  Lepo bi bilo, da bi zbrali poskenirane načrte, kolikor jih je še.

  Na podlagi takšnega seznama bi lahko pofotografiral stavbe, kakršne so sedaj.

  • Breda permalink
   6. 12. 2010 20:04

   Dobra ideja. Samo ne vem, kje imam jaz to risbo: v Muntendamu ali v Cerknici. Bo treba spet kaj pospraviti…

Dodajte komentar

%d bloggers like this: