Skip to content

1936 Bloke – Gasilska veselica

7. 12. 2010

Neznan fotograf se je postavil pred bloške gasilce in pritisnil na gumb fotoaparata. Bilo je v Velikih Blokah  na gasilski veselici.

Preverjeno je, da so res slikani bloški gasilci. Nekaj smo jih s pomočjo prijateljev in sorodnikov gasilcev, ki so  na sliki, tudi prepoznali.

Na zgornji sliki je prvi, ki sedi povsem na levi, Lojze Mazij iz Velikih Blok. Bil je zelo zabaven in zanimiv človek. V njegovi družbi ni bilo nikoli dolgočasno. Po poklicu je bil krojač, znan daleč na okrog. Tudi mojemu očetu je naredil nekaj oblek.

Prepoznali smo tudi povsem desnega gasilca, ki sedi. To je Anzeljc, po domače Petronov iz Velikih Blok. Nekaj časa je bil poveljnik gasilcev v  Velikih Blokah.

Gasilsko društvo Velike Bloke je bilo osnovano leta 1930.

____________________________________________________________

Prisotne na veselici je zabaval ansambel CHYPILE JAZZ iz Cerknice. Na violino je igral znani Cerkničan in nekoč moj sosed Lojze Turšič.
Markantni možakar z brki v sredini slike, desno od okna, je Janez Mazij, Lojzetov brat, prav tako iz Velikh Blok.
Znana bloška družina Mazij izvira iz Velikh Blok št. 44.
Kako lepe so bile paradne gasilske uniforme! In kako so se bleščali šilti na njihovih kapah! 

Spomnim se anekdote iz Velikh Blok. Namreč, Novovaški gasilci in gasilci iz Velikih Blok so si bili vedno v nekakšnem antagonizmu. In ko je nekega lepega večera gorelo v Velikih Blokah, so jim k požaru prihiteli pomagat novci (novovaški gasilci). Pa so jim Bločani rekli: “Proč od našega ognja, kar svojega si zakurite”!

Spoznali smo tudi gasilca Janeza Škrabca iz Velikih Blok, po domače Malizija, ki stoji povsem desno. Njegov brat Lojze je bil dolgo časa zaposlen v Kmetijski zadrugi.
Z značilno in lepo izpisano pisavo Lojzeta Mazija, krojača iz Velikih Blok, je ovekovečena zadnja stran izredno lepe fotografije bloških gasilcev. Lojze Mazij je bil rojen v hiši številka 44. V tej hiši živi Lojzetov najmlajši brat Jože in družina Jožetovega sina Jožeta.

Kraj: Velike Bloke
Datum: neznan
Avtor: neznan
Zbirka: Breda Sikkens
Skenirano: 15. 5. 2010
Oblika: fotografija
a name=”gas”>

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: