Skip to content

1933 Cerknica – Turšičev šramel

12. 12. 2010

Od leta 1928  je v Cerknici deloval  ansambel, ki so ga sestavljali člani družine Turšič. Takrat daleč naokoli ni bilo podobne glasbene skupine, kaj šele iz iste družine.

Violinista Lojz in Mima, kitarist France ter harmonikar Janez so sestavili poseben tip ansambla, ki se imenuje šramel.  To je kvartet, sestavljen iz dveh violin, kitare in harmonike. Slednjo – največkrat je bila frajtonarca –  je lahko zamenjal klarinet.  Take zasedbe so bile pogoste konec 19. in v začetku 20. stoletja, posebno v avstrijskih, slovenskih in sosednjih deželah.

____________________________________________________________

Zasedba je dobila ime po avstrijskem glasbeniku Johannu Schrammlu, ki je okoli leta 1880 s svojim triom  navdušil dunajčane. Turšičev šramel je enako navduševal Cerkničane in okoličane. Kako dobri so bili nam pove podatek, da so jih leta 1932 in 1936 povabili na tekmovanje glasbenih skupin v Ljubljano, kjer so zmagali! Ansambel je imel v svojem programu operetno in dunajsko glasbo, angleške valčke, popevke, šansone in ljudsko glasbo. Nastopali so na različnih glasbenih prireditvah, tudi v Žumrovem salonu.

Leta 1933 sta Janez in France odpotovala v Split, v ansamblu sta ju zamenjala harmonikaš Franc Popek iz Begunj in kitarist France Ribič. To je zasedba, ki jo vidimo tudi na  fotografiji.

Lojz in Mima sta igrala violini, verjetno sta bila zadolžena za melodijo, čustven, prodoren zvok vodilnega inštrumenta.
Franc Popek je imel “podpisano” harmoniko. Napis nad basi nam pove, da je bila narejena v podjetju Italo – American Accordion Company, Chicago, ki obstaja še danes. Na njene  harmonike je igral tudi znani ameriški Slovenec Johnny Vadnal. Ta je  inovativen model, na tipkah vidimo posebne oznake, pike. Najbolj zanimivo je, da ima tri klaviature, eno nad drugo! Kako so se uporabljale, v čem je trik?
Sosed Franc Ribič je igral na kitaro. Takrat je imela nalogo ritmičnega spremljanja. Smo še v prejšnjem, neozvočenem svetu, brez kitarskih efektov in ojačevalcev, ki so se čez lužo pojavili šele v tridesetih letih.
Kako je zvenel šramel? V Digitalni knjižnici Slovenije najdemo nekaj posnetkov šramel-tria, žal ne Turšičevega. Tu je odlomek:

____________________________________________________________
frajtonarca – diatonična harmonika, namesto tipk ima gumbe, ki pri krčenju in raztezanju oddajajo različne tone.
dunajska glasba
– pretežno Straussovi valčki in polke
čez lužo
– v Ameriki

____________________________________________________________

Viri:

– Tone Kebe: Cerknica in njeni ljudje, 1994, str. 246
– Wikipedia: Schrammelmusik

Kraj: Cerknica
Datum: 1933 ali kasneje
Avtor: neznan
Zbirka: Breda Sikkens
Skenirano: 25. 8. 2010
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. Breda permalink
  13. 12. 2010 21:50

  Bolj sem gledam sliko, bolj sem bila prepricana, da je na sliki s harmoniko Janez in ne Popek France. Mogoce bo priskocil v pomoc se Milet z njegovimi vezami.

  Za vikend sem bila doma na Severu in sem brala pripovedovanja nasega Maksa, ki jih je zabelezila Dusanka Zizek v knjigi Toku je blu na Cerkniskem. Maks pove, da je sel v Split najprej France in za njim Janez. Pravi tudi: Moj brat Janez je imel diatonicno harmoniko.

  Igrati so zaceli leta 1925. Igrali so tudi na tekmovanjih in leta 1932 v Ljubljani. Zelo so jih zasmehovali, kmetavzarje, na koncu pa so odnesli prvo nagrado! Leta 1936 so spet tekmovali, harmonikas je bil tokrat Popkov France iz Begunj. Prekosili so celo Avsenike!

  Maks je se povedal, da so veliko igrali zastonj. Ce pa so za denar, so racunali 50 dinarjev po osebi, harmonikas pa je dobil 100 dinarjev, ker se je najbolj matrou.

  Po gostilnah so igrali tudi glasbo po zeljah za liter vina. Takrat se je ze plesal tango in angleski valcek.

  Zelo dobra je povezava na schramel musko! Tako vsaj slisimo, kaj so igrali.

 2. milet permalink
  14. 12. 2010 18:46

  Bojan, lep zapis o razvoju glasbe v Cerknici. Takrat bi dejali; “ti Turšiči so od hudiča”. Še posebno je zanimiv zvočni zapis takratne muzike.
  Odgovor Bredi, bom preveril kdo je oseba s harmoniko in objavil.

 3. bojans permalink
  14. 12. 2010 19:23

  Anekdota gre menda takole:

  potem ko so Turšičevi zmagali na tekmovanju in še malo pokramljali z ostalimi muskontarji, je g. Maks enemu izmed njih hudomušno dejal, da naj si raje najdejo kakšen drug poklic, ker od glasbe ne bodo mogli živeti. Prav ti so kasneje postali poklicni glasbeniki in danes jih cel svet pozna pod imenom Avseniki.

  • Breda permalink
   14. 12. 2010 20:13

   Ja Bojans, to pa cisto drzi. Oce Janez je otrokom zabical. da morajo priti najprej do poklica, potem pa do muske. Nas ni bilo potrebno krotiti v tem pogledu, saj so glasbene ambicije preskocile eno generacijo. Mislim, da je ta racionalnost v genih, ker sem tudi jaz otroke stimulirala, da so hodili v glasbeno solo, igrale pri godbi (celo pri vecih godbah istocasno), ampak Bog ne daj, da bi sle na glasbeno akademijo ali pa prisle domov s kaksnim muskontarjem! Vsega je bilo: in glasbena akademija in fantje muskontarji. No, potem se je nekako prebudil spet ta nas ratio in muskontarji so sli, onedve pa sta se dali v gradbenistvo.
   Sem pa tja pa se zaspilata obe…

   Tudi necakinja je naredila najprej pedagosko, preden se je odpravila v Amsterdam na studij solo petja. Prepricana pa sem, da bo ona lahko zivela od muske…

   • bojans permalink
    14. 12. 2010 20:33

    Saj res, včasih se je reklo: “Kjer je pri hiši puška (jager) ali harmonka (muskontar) ni dolgo kmetija.”

Dodajte komentar

%d bloggers like this: