Skip to content

Cerknica 1958/59 – 5.razred

13. 12. 2010

Običajno je enkrat letno prišel v šolo fotograf in poslikal učence v razredih. Tako je nekega zimskega dne šolskega leta 1958/59 nastala ta fotografija.

Bili smo v petem razredu v največji učilnici v stari šoli na Veliki gasi v Cerknici. Ta učilnica je bila v prvem nadstropju, nad glavnim vhodom v poslopje. Z učiteljico Sonjo Verbec smo se slikali le fantje. Morda bo katera od sošolk, ki so se tudi slikale poslala svojo sliko? Čakamo. Pred fotografa smo se postavili ob steni nasproti oken, ki gledajo na Veliko gaso.

Sonja Verbec nas je učila slovenščino.

Na steni, povsem desno pri vratih, sta dve stikali. Eno je bilo namenjeno prižiganju in ugašanju luči, drugo pa je sprožilo šolski zvonec. Šolski zvonec je bil pritrjen na steni pred vhodom v to učilnico. Učitelj je ob koncu ure opozoril najbližjega učenca pri stikalu, da je pozvonil. Zgodilo se je tudi, da so se odprla vrata učilnice in je nekdo iz kakšnega drugega razreda vstopil in pritisnil na gumb, če smo slučajno mi v razredu na to pozabili. To se je le redkokdaj zgodilo, saj smo tudi mi komaj čakali na konec šolske ure.

V učilnici so bile velike zelene klopi, za katerimi sta sedela po dva učenca.

Na levi strani fotografije stoji kišta, to je zaboj za drva. V vsaki učilnici je namreč stala peč, ki se jo je kurilo z drvmi. Da je bilo dovolj drv, sta skrbela reditelja, ki sta morala po drva med odmorom ali pred začetkom pouka.

V učilnici smo bili v copatih, ki smo jih nosili s seboj. Kdor jih je pozabil, je moral biti le v nogavicah.

V šolskem letu 1958/59 se nam je pridružilo nekaj sošolcev, ki so prej 4 leta obiskovali osnovno šolo v Grahovem. Nekateri so se po končanem petem razredu v Cerknici ponovno vpisali v šesti razred v grahovsko osnovno šolo.

____________________________________________________________

Od leve na desno: Janez Dragolič, Janez Zgonc, Jože Žnidaršič, Andrej Milavec, Bojan Klančar, učiteljica Sonja Verbec in jaz, Dušan Gogala.
Prav tako od leve k desni: Ludvik Prevec, Janez Žnidaršič, Jože Doles, Alojz Kraševec, Jože Matičič, Tone Zrimšek, za njim Mile Lipovec, Vinko Bajc, Tone Palčič in Jože Abrahamsberg.

Kraj: Cerknica
Datum: 1959
Avtor: neznan
Zbirka: Dušan Gogala
Skenirano: 23. 10. 2010
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Breda permalink
    13. 12. 2010 21:21

    Jest sm mejla glih tak pulover k ga ma Janez Znidarsic, ha ha ha!

Dodajte komentar

%d