Skip to content

1935 Stari trg – K deseti maši

22. 02. 2011

Trudnova Rezka in  Micka hitita k deseti maši. Sta pozni? Ne, pospešili sta korak, ker nista bili pripravljeni na fotografa in sta se s hitrimi koraki nameravali izogniti posnetku. Ni jima uspelo. Fotograf je bil hitrejši.

Rezka je bila krščena kot Terezija. Micka pa kot Marija. Doma sta iz   Kozarišče 23 (danes 38).

Marija je bilo v tistih časih zelo pogosto ime, tako da ni bilo nenavadno, da so bile v hiši tudi po dve ali tri, v soseščini pa jih je bilo po pravilu kar nekaj z enakim imenom. Za številne med njimi  so v vsakdanjem življenju uporabljali  eno od izpeljank: Mica, Mici, Micka, Marička, Meri, Mara….največkrat pa še  skupaj z domačim hišnim imenom. Torej Mihova Mica, Andrejeva Micka, Bločenova Marička, Baštetova Mara, Majdarjeva Meri itd.

Po statističnih podatkih je ime Marija še vedno najbolj pogosto ime na Slovenskem. To ime ima v osebnih dokumentih vpisanih kar 75.418 (tj. 7%) žensk. Marija je bilo prvo uvrščeno ime med ženskami, rojenimi do 1969 leta, po letu 2000 pa se je rodilo le še 74. Marij in ime je na lestvici padlo na 112. mesto. So pa ime Marija nadomestile krajše oblike tega imena: med najpogostejšimi je  Maja, ki je bilo na prvem mestu v osemdesetih letih, ime Mojca je bilo na tretjem v sedemdesetih (sama sem imela kar tri sošolke s tem imenom), Maša pa na desetem v zadnjih šestih letih.

Pogostost imena Marija si lahko ogledamo na grafu.

____________________________________________________________

Rezka Truden

Svetla ruta z vzorcem prekriva urejeno pričesko. Oblečen ima dvodelni zimski kostim, ki mu je dodala svetle rokavice. Čez levo roko nosi torbico (taško). Njen nasmešek nam izda rahlo zadrego ob spoznanju, da ju bo fotograf ujel nepripravljeni.

Micka Truden

Bela baretka izpod katere gleda urejena, skolmana frizura. V ušesih uhani,  na obrazu pa nasmešek, ki pove, da čuti pogled fotografa. Pod roko nekaj tišči, je to ročna torbica?

Viri: Mario Žnidaršič in Statistični urad Slovenije

Kraj:Stari trg
Datum: 1935  (letnico smo določili glede na starost oseb na fotografiji)
Avtor:neznan
Zbirka: Janez Truden
Skenirano: 6. 1. 2011
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. 22. 02. 2011 09:09

  Micka ima pod baretko, tako kot je pravilno napisala Janja skolmano frizuro, v obliki valov, to je način izdelave. Ime za frizuro pa je velnə.

  Kdove ali je bila še katera Marija tako nesrečna s svojim imenom kot jaz?
  Stokrat, ne tisočkrat sem vprašala mamo zakaj mi je dala tako vsakdanje, tako starinsko ime. Tudi moja krsta botra je bila Marija.
  ”Kaj bi pa bila rada?” ”Mojca.” Pa si napiši na svoj šolski zvezek Mojca namesto Marija in vsem reci naj te tako kličejo, pa boš Mojca.” (Takrat so snemali film o Mojci in Kekcu.)

  Doma so me klicali Marija, še raje pa Marije. Če me je kdo poklical Mica, je mama zelo močno protestirala, da imam zelo lepo ime in naj me tako tudi kličejo.
  Ime Marija se je na vasi klicalo Mica, to so bile navadno dejkle, bolj gosposko je bila Micka.

  Ljudje s katerimi sem živela in se srečevala so me klicali z zelo različnimi imeni.
  Mica – me redko kdo pokliče. V tem imenu in zvenu besede čutim prezir in odpor.
  Micka – te ne jemljem prav resno.
  Mərrija me je klical Jurček, tako prav prisrčno, ko je pričel izgovarjati črko R, sedaj je že nekje na fakulteti.
  Mariča – me je klicala njegov primorska mama Verena.
  Marička – nisi še čisto odrasla, sem malo nad teboj.
  Mejc – tako me je klical Marko, njegova žena Nives pa vedno Marija. Za imenom Mejc je veliko dobrega.
  Meglica z jezera – tako me je videl Rado skozi vinske hlape.
  Cvetača – zelo poštirkan, hladen in vljuden ljubljanski Janez.
  Jəzərka – velikokrat in čedalje pogosteje.

  Razlaga za ime Marija je,
   od Boga ljubljena
   grenka solza
   morska zvezda.
  Pa se včasih pošalim in rečem: ”Ja ja, grenka solza morske zvezde sem.” ter ”kogar bogovi ljubijo mu naklonijo trpljenje. Ko bi me le malo manj ljubil!”

  http://sl.wikipedia.org/wiki/Marija

 2. Breda S. permalink
  22. 02. 2011 19:35

  Marija,

  nisi edina, ki s svojim imenom ni zadovoljna. Mislim, da je kar veliko ljudi, ki bi se radi imenovali drugace. Na sreco sprememba imena ni komplicirana zadeva. Tudi jaz imam poleg imena Breda se ime Marija. Tega nisem vedela, dokler nisem diplomirala. Neverjetno, ampak je res. V mojih osebnih dokumentih je pisalo samo prvo ime. Ko sem morala za dvig diplome prinesti rojstni list, so ugotovili, da so na diplomo natisnili samo Breda. V rojstnem listu pa je bilo napisano Breda Marija. Torej imam od takrat 2 imena. Moram reci, da mi vcasih pride kar prav. Recimo, kadar nocem razkriti svojega imena. Moram pa zelo paziti, da za letalske vozovnice navedem vsa imena in priimke, ker sem enkrat ze placala globo, ki je bila visja od vozovnice same.

  Poucna interpretacija in razlaga, kompliment!

 3. dusangogala permalink
  22. 02. 2011 20:38

  Ali je ime res tako pomembno?
  Ime samo po sebi ni še nobenega spridilo.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: