Skip to content

1919 Cerknica – Levštkova hiša na Mali gasi

13. 03. 2011

Tu je začetek pravljične Male gase, to je mesto, kjer je danes št. 1 Gerbičeve ulice. Slika je nastala v času blizu prve svetovne vojne, po vsej verjetnosti kar takoj po njej.

Hiša na levi, na kateri je levo od klesanega kamnitega portala pribita številka 146, ima vhod s čela. Hiša je tako čudovita, da je ne bi mogla ustrezno opisati niti brata Grimm. Kako lepo pripomorejo k videzu pod okna navržene okleščene veje za kurjavo. To je Levštkova hiša. Danes je Levštkova hiša pomaknjena nekaj metrov navzgor in stran od ceste.  Na mestu te hiše  je danes vrtiček.

Ženska pred hišo je po vsej verjetnosti Marija Urbas, po domače Levštkova, rojena Kebe. Rojena je bila leta 1886 in je živela do leta 1935, torej komaj 49 let. V času fotografiranja  je relativno mlada, vendar jo postara obleka in starinsko zavezana ruta na glavi.

Danes so ženske čisto drugače urejene. Takšne so, kakor nekoč Amerikanke, ki smo jih gledali, ko so po dolgih letih prihajale nazaj na obisk.

Za svetlo prebarvano hišo na desni strani te slike je le malo videti staro Ronkotovo hišo. V njej je bil rojen znameniti zidarski mojster Ivan Ronko. Po požaru v drugi svetovni vojno so to hišo postavili za nekako 6 metrov vstran od Male gase. Kjer je danes greda nekdanje Ronkotove hiše, je stala pred drugo svetovno vojno Štancarjeva, nekateri so tudi rekli Ošabnova hiša. Po drugi svetovni vojni te hiše niso obnovili. Spominjam pa se, kako je Dovičov Pepe tolkel kamenje te hiše za nasutje in popravilo cest.

____________________________________________________________

Dvokrilna vhodna leva vrata brez kakršnegakoli tesnenja se nekoliko razlikujejo od večine vrat. Ponavadi so vsa vhodna vrata desna, se pravi, da se odpira desno krilo gledano od zunaj. (Zanimivo bi bilo videti okovje vrat in ključavnico s ključem.) Okna so dvokrilna, škatlasta. Stekla v oknih pa v kvaliteti furco. Na oknih ni “polic”, saj so vzidana “vštric” fasade, zato so rože postavljene na notranje police.

Prag pred vhodnimi vrati je kamnit.

 

Na Levštkovem vrtu je videti majhno poslopje z nizkim prizidkom. Obojega se tudi jaz, ki sem kar star, ne spominjam.

Naprej po Mali gasi navzgor, kjer je videti zeleno (na sliki črno-belo) drevo proti Š’mičovi hiši, stoji zdaj Rožentova garaža. Na vogalu Male gase je Š’mičova hiša. Vogalni kamen, ki varuje vogal hiše stoji ob hiši še danes. Zgoraj v sredini je Kramarjeva hiša. Tudi ta hiša ima danes drugačen izgled; del hiše je dvignjen za eno etažo. Obokane kolone vhodnih vrat tudi na tej hiši že dolgo ni več.

Otrok, ki je slikan na pragu Kramarjeve hiše ni niti slutil, da ga bomo opazovali po skoraj sto letih.

Na Kramarjevem vrtu je videti vejevje oreha, ki so ga podrli pred več kot tridesetimi leti.

Svetla hiša, ki stoji povsem na desni strani slike je Martinova hiša. Ima obokan kamnit portal z dvema oknoma obrnjenima na Malo gaso. Ta hiša ima danes vhod s strani, z vrta.

 

Hiša, ki se vidi na tem izrezu, je bila Primšarjeva. Med drugo svetovno vojno je bila požgana in je niso obnovili. Zdaj ima Martinov Jože na njenem mestu gredo.

Klanec Male gase je imel na obeh straneh kamnit graben. Bila ja “odprta” kanalizacija namenjena predvsem odvajanju meteornih voda.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: neznan, verjetno zgodnja dvajseta leta
Avtor: Fran Vesel
Zbirka: Slovenski etnografski muzej, Zbirka Fran Vesel
Skenirano: 19.1.2011
Oblika: skeniran negativ (SEM)

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: