Skip to content

1928 Pekel – Izlet

26. 03. 2011

Skupina Cerkničanov se je odpravila na nedeljski izlet v sotesko Pekel pri Borovnici.

Na izlet so se odpravili iz Cerknice peš do Rakeka. Pot so nadaljevali z vlakom do Borovnice, kjer je takrat še stal mogočen železniški viadukt. Le tega so potem med drugo svetovno vojno porušili zavezniki.

Potem pa peš čez Pekel, Kožljek in Begunj do Cerknice.

Podrobnosti o datumu izleta so se na žalost izgubile. Ostal je samo spomin, kako mi je moja stara mama Ivanka Vidrih — Cibova pripovedovala o izletu. Bil sem še preveč kratkohlačnik, da bi si zapomnil vse, kar mi je takrat povedala.

____________________________________________________________

Oblačila so bila volnena ali bombažna. Bombažna so uporabljali za delo na poljih, za boljša pa so veljala volnena. Takrat so bili pri dekletih  moderni kroji, kjer je bilo krilo krajše,  pas je bil pa nižje. Vpliv “Charlestona” je torej pljusknil tudi v naše kraje. Čevlji so usnjeni,  visoki in zašnirani.

Dekleta so imela lasje spleteno v kito in speto v figo s hrnodəlni. Rute so zavezane zadaj in spominjajo na peče, oziroma rute pri koroški narodni noši. Notranjska namreč ni imela tipične narodne noše, kot so jo poznali na Gorenjskem ali Koroškem. V iskanju narodne identitete, zavračanju vpliva srbske monarhije, so si poiskali raje nekaj slovenskega.

____________________________________________________________

 • Prvi z leve je Janez Otoničar — Pocinov, ki je bil kasneje cerkniški župan,
 • tretja je Meri Slabe — Slabetova.

 

 • Četrta od zgoraj  je Ana Drenik — Bočkova,
 • peta je Ivanka Vidrih — Ipavča, kasneje poročena Vidrih — Cibova.
 • Prva od spodaj je Marija Caserman — Ipavča.

 

Za sliko sta se postavila tako, kot se je za slikanje spodobilo. Odpravljena sta zagmašno, v reklcəh, hlačah,  lajbləcəh in klobukih, kot da ne bi bila na celodnevnem pohodu. Še srajca je bila zapeta do vrha. Tako so bili po navadi  oblečeni že majhni, sedem ali osem letni fantiči. Seveda, samo za boljše priložnosti.

Slovarček:

 • zagmašno: lepo oblečen za k maši
 • rekləc: suknjič
 • lajbləc: brezrokavnik
 • zašnirano: zavezano z vezalkami
 • hrnodəln: lasnica

____________________________________________________________

Viri:

 • Lojzka Vidrih Žnidaršič — Cibova
 • Ivanka Vidrih — Cibova

Kraj: Pekel
Datum: neznan
Avtor: neznan
Zbirka: Matjaž Žnidaršič — Šentkov
Skenirano:  2. 2. 2011 (Matjaž Žnidaršič — Šentkov)
Oblika: datoteka

4 komentarji leave one →
 1. 27. 03. 2011 12:30

  Jutro, 1. 7. 1928 (let. 9, št. 152), str. 4

  CERKNICA. Zelo razveseljivo je dejstvo, kako lepo napreduje Notranjska v sokolskem oziru. Cel niz sokolskih domov se že dviga ob naši državni meji proti Italiji. In ti domovi so prave narodne trdnjave. Iz njih izhajajo najboljši in najsmelejši borci za čast, napredek in svobodo naroda ter za obrambo naše države. Zato pa je otvoritev vsakega sokolskega doma kjerkoli v državi gotovo jako važen pojav. Sokolskim domovom v Soški dolini, na Rakeku, v Spodnjem in Zgornjem Logatcu se zdaj pridruži Sokolski dom v Cerknici, čigar slovesna otvoritev bo v nedeljo, dne 1. julija z naslednjim programom: Ob 11. promenadni koncert, ob 1. skušnje za proste vaje, ob dveh izlet gostov k Cerkniškemu iezeru, ob 5. slovesna otvoritev doma, združena s telovadnim nastopom vseh oddelkov, po telovadbi prosta zabava, srečolov, godba, ples itd. Vabimo vse, od blizu in daleč, da prihite 1. julija k nam na našo slavnost, kjer se bodo brez dvoma kar najbolje razvedrili in zabavali. Oddaljenejše posetnike, zlasti Ljubljančane in one, ki bi v tej smeri nameravali napraviti kak izlet, opozarjamo, da se jim obenem z obiskom naše prireditve nudi ugodna prilika, napraviti pešizlet od Borovnice čez romantično sotesko »Pekel« na Pokojišče ali Kožljek, odtod pa v Cerknico. Vsakogar mora zanimati naše prečudno, presihajoče, svetovno znano jezero, katero se bo ta dan lahko ogledalo. Iz Ljubljane proti Rakeku odhajajo naslednji vlaki: poštni ob 6.10, brzi ob 4.57 in 5.26; iz Rakeka proti Ljubljani pa: brzi ob 18.20 in ob 22.50, poštni pa ob 20.40. Zveze z vlaki so torej ugodne. Deviza za nedeljo naj torej bo: Vsi v Cerknico!

 2. Sentek permalink
  28. 03. 2011 12:29

  Najlepša hvala za vaš dodatek k mojemu prispevku. Vsaka dodatna informacija pomaga k odstiranju preteklosti.
  Po mojih podatkih je večino oseb, ki so bile slikane na izletu, članov društva Orel in ne Sokol. Ne izključujem možnosti, da so izlet organzirali sokoli, vendar domnevam, da bil izlet orlov.

 3. Breda S. permalink
  31. 03. 2011 20:04

  Kako se vse spreminja….danes me je vprasala mlada punca, kaksen je protokol oblacil za slavnostno saditev lipe ob 20, obletnici neodvisnosti Slovenije. Po domace sem ji razlozila, da ne gala, ampak zagmasno. Potem me je nekaj casa gledala in me vprasala: A potem pridem lahko v kavbojkah? Skupaj sva ugotovili, da se ljudje zagmasno oblecejo samo se za ta velike (cerkvene) praznike….

  Ljudje na sliki sploh niso nic komplicirali, kaj se bodo oblekli, z dobro voljo se povsod pride…

Trackbacks

 1. 1933 Cerknica – Cibavi na Veliki gasi « Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: