Skip to content

1961 Cerknica – Pogreb na Veliki gasi

25. 03. 2011

Pogrebni sprevod z godbo se poletnega dne leta 1961 popoldne vije iz farne cerkve v Cerknici po Veliki gasi proti pokopališču.


____________________________________________________________

Zakaj leta 1961? Glede na videz bobnarja Toneta Skuka, ki je rojen istega leta kot jaz, po videzu skoraj ne more biti starejši kot 14 let. Nismo pa ugotovili, kdo je bil pokojnik, ki ga je France Zgonc peljal na zadnji poti. Škoda, da sta od cerkniške godbe na sliki le Tone Skuk in Jože Brence, po domače Malnarjev Jože. Cerkniška godba je namreč marsikaterega pospremila na pokopališče.

Na levi strani, na Kravanjetovi hiši, je tabla lokala, kjer je imel Maks Turšič frizerski salon. V teh prostorih je danes gostišče Glaž’k.

Zgoncov kostanj in lipa na Placu ter lipa na cerkvenem dvorišču sta bujno zelena. Tone nima suknjiča, torej je bil pogreb poleti.

____________________________________________________________

Levo je Tone Skuk, v sredi je duhovnik dr. Janez Jenko in desno Jože Brence, po domače Malnarjev Jože izpod farovža, ki igra na tubo. Levo spodaj za Tonetom Skukom se le malo vidi kadilnica. Ministranta, ki jo drži v rokah, pa ne vidimo, saj se skriva za Tonetom.
Kot je že napisanoj, gre spredaj z bobenčkom Tone Skuk. Za njim gresta duhovnika. Levi je Janko Špec, desni pa dr. Janez Jenko. Janko Špec je bil kaplan v Cerknici kar nekaj let. Vendar ob času tega pogreba ni več služboval v Cerknici. Najbrž pa je na željo pokojnika prišel le-tega pokopat. Janko Špec je bil prestavljen iz Cerknice drugam, mislim da v Dobrno, že nekako leta 1955. Špec je bil v Cerknici zelo priljubljen. O njem kroži kar nekaj dobrohotnih in veselih anekdot. Znal je lepo pridigati. Bil je preprost in dober človek. Med ljudmi je bil zelo priljubljen in so ga imeli ljudje radi.
Voznik mrliškega voza s parom konj je France Zgonc izpod farovža. Za vozom gre Lojze Mele, po domače Kunčov Lojz — čevljar z Velike gase.

Levo v ozadju je videti znano gostilno Zgonc, desno pa je Sežonova hiša, po domače Lagova. Ta hiša je imela spodaj poleg dveh oken, ki sta gledala na Veliko gaso, še eno veliko okno, ki je prav tako gledalo na ulico. To okno je bilo kot nekakšna izložba z zunanjo kovinsko roleto iz valovite pločevine. Za temi okni je imel krojaški mojster Sežon svojo krojaško delavnico, saj je bil znan cerkniški žnidar. V tej izložbi je bila tudi tabla z napisom: Krojaštvo “Moda” Cerknica. Podjetje Krojaštvo “Moda” Cerknica je imelo svoje prostore tudi v hiši Ivana Carneluttija spodaj na Novi cesti.

Dopolnjeno 14. 6. 2014

Fotografija je bila objavljena v Zborniku godbe Cerknica, ki je bil izdan maja 2014 ob 90. obletnici delovanja godbe.

Kraj: Cerknica
Datum: 1961
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Jože Žnidaršič
Skenirano: 2. 2. 2011
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d