Skip to content

1920 Cerknica – Mala gasa

27. 03. 2011

Pravljična Mala gasa, za mene prekrasna, včasih imenovana tudi Mala ulica poteka vzporedno z Veliko gaso. Ob njej je še danes nekaj gospodarskih poslopij, ki so poudarjala naslonjenost njenih prebivalcev na kmetijstvo.

Vmes stoji na št. 22 hiša Ivana Ronkota, rojenega 1876, čigar rod po pradedu izvira iz Vidma v Furlaniji. Vrh “cerkniškega secesijskega sloga” in seveda vrh Ronkotovega gradbenega delovanja pomeni hiša na Mali gasi s številko 32 iz leta 1909 z bogato nališpano fasado, ki jo bogati še balkon z balustrno ograjo. Ta hiša takrat kakor da ni spadala v ta ruralni predel, morda še danes ne. Vendar pa prelepa hiša potrebuje zdaj boljšega gospodarja. Nikjer v Cerknici ne zasledim toliko packarije, kot ravno na dvorišču te nekdanje Konjedicove hiše. Tudi mladi rod tej packariji ne more do živega, celo pusti ji k razrastu.

Na sliki se vidi povsem levo Donatovo hišo, za njo pa Šimonovo. Obe sta kriti s slamo.

____________________________________________________________

Velike težave so imeli Cerkničani nekoč zaradi pitne vode. Vodovod so dobili šele leta 1911, elektriko pa leta 1927. Pisec kronike je potožil: “Kakšna mizerija je bila prej zaradi vode, ne morem popisati; ljudstvo in živina je pilo nesnažno vodo iz potoka, zato je bilo vse bolno in škrofulozno.”

Kot je videti, je v času nastanka te fotografije tekoča voda v trgu že tekla, kar priča napajalno korito. Ob tem koritu smo se mulci radi zadrževali in se igrali. “Spet brazdate vodo!” je bilo pogosto slišati starejše ljudi, ki niso radi videli otroškega igranja ob koritu.

Zadaj za koritom je videti nosilec iz I profilov, ki je služil privezu živine med pitjem vode.

Glede na izgled korita sklepam, da fotografija ni bila posneta pred prvo svetovno vojno.

Ko sem poizvedoval glede ulične svetilke, ki stoji pred koritom, ali je bila plinska ali petrolejka, mi je kar nekaj starejših domačiniv z  Male gase povedalo, da so po njihihovem mnenju ulične svetilke svetile na petrolej, saj elektrike takrat Cerknica še ni imela. Tone Kebe piše o tem: “24. in 25. februarja 1927 so elektriko napeljali že v vse razrede osnovne šole in po razredih namestili po dve svetilki. Potlej so se uvedle cestne svetilke po vsej Cerknici in tako je prenehala srednjeveška idiličnost prižiganja in ugaševanja cestnih svetil, od osmoljenih trsk in bakel do petrolejk in karbida”.

____________________________________________________________

V ospredju slike je Tumcova hiša, za njo pa se vidi del Negrotove hiše. Za negrotovo hišo pa je videti del Zornove hiše. V smeri proti zvoniku cerkvice sv. Roka stoji Šrangarjeva štala, pred njo pa takrat še precej majhen oreh. Kasneje se je razrastel in so ga pred kakimi tridesetimi leti podrli. Pred Šrangarjevim orehom je videti kravo ali vola, ki je namenjem v štalo. Levo od zvonika cerkvice sv. Roka stoji mogočna lipa, ki je tudi že zdavnaj ni več.Kokoš pa kot kokoš, brska in dreka ob vznožju ulične svetilke.
To je Tumcova hiša s številko 137. Zgornji del pročelja je oplankan z žagancami. Hiša je krita z opeko dunajskega tipa. Okence, ki se ga vidi v zgornjem desnem kotu, je bilo obrobljeno s kamnito obrobo. Na zgornji prekladi te obrobe je vklesana letnica 1767. Ko so Tumcovi obnavljali hišo, je Tumcon Jože kamen zgornje preklade shranil in ga vzidal nazaj v zid, kjer ga lahko vidimo še danes. Po tem sodeč stoji Tumcova hiša vsaj 244 let. Pod oknom je kolona, v kateri so bila vrata v Tumcovo klet. To kolono so vsako leto hodili skicirat študentje arhitekture iz Ljubljane. Na tej koloni sva imela s Tumcovim Miletom spravljene loke in puščice pa tudi frače. Na vogalu hiše  od leta 1965, ko so Tumcovi obnavljali hišo, ni  več vogalnega kamna.
S slamo krita hiša povsem v ozadju na levi strani slike je hiša T’kutne Mice. Te hiše po požigu leta 1943 niso več obnovili. Na njenem mestu je danes Švelcova greda. Bližje se vidi Švelcova hiša, ki ima tudi slamnato streho in je danes za eno etažo višja. Prav tako ni več hiše, ob kateri je prislonjena lestev. To je bila Bizljeva hiša, oziroma hiša Turkove Ance. Tudi te hiše po drugi svetovni vojni niso več obnovili. Na njenem mestu je danes Švelcov skedenj.

Slovarček:

 • Baluster: cvet granatnega jabolka, ker je stebrič podoben temu cvetu,
 • škrofuloza (škrofelj, skrofelj, skrofuloza): tuberkulozno obolenje z bezgavkami na vratu, vnetjem očesnih vek ipd., največkrat pri otrocih.

____________________________________________________________

Viri:

 • dr. Marijan Slabe,
 • Tone Kebe: Cerknica in njeni ljudje.

Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: Fran Vesel
Zbirka: Slovenski etnografski muzej , zbirka Fran Vesel
Skenirano: 19.1.2011
Oblika: skeniran negativ

4 komentarji leave one →
 1. Anita permalink
  27. 03. 2011 12:40

  Resnična pravljica.

 2. 30. 03. 2011 05:18

  Poskusil sem fotografirati fotografijo iz istega mesta, kot je bila narejeta ta, pred toliko leti. Nikakor mi ni uspelo, doma pa sem ugotovil, da je Mala gasa danes visja za 1 meter.

 3. Breda S. permalink
  31. 03. 2011 18:20

  za referenco imas lahko stopnice pri hisi na levi strani, kjer je stanovala Simonova Tona. Te stopnice so se vedno ali pa mogoce samo v mojem spominu…

  Simonove Tone se spomnim iz cerkve. Bila je zelo stroga in je imela vedno kaksno pripombo. Mulci smo imeli respekt pred njo.

 4. dusangogala permalink
  1. 04. 2011 08:26

  Te stopnice so bile narejene pred nekako 55. leti. Kot mulc sem opazoval zidarja.

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: