Skip to content

1930 Cerknica — Razglednica s Kamne gorice

31. 03. 2011

Panoramo Cerknice je okrog leta 1930 posnel Vekoslav Kramarič. Ob Novi cesti proti Rakeku takrat še ni bilo hiš. Ob tej cesti je bila le sokolska posojilnica ter Meletova in Ronkotova hiša. Meletova in Ronkotova hiša sta vsaka na eni strani začetka ceste v Dolenjo vas. V sokolski posojilnici je danes in že dolgo časa občinska uprava. Glede na komaj odgnano listje po drevju ocenjujem, da je Kramarič posnel to sliko zgodaj spomladi.

V ozadju vidimo hribovje od Križne gore (857 m) na levi strani do Stražišča (814 m) in Grebena (787 m) nad Gornjim jezerom na desni strani slike.

____________________________________________________________

Fotografski opus Vekoslava Kramariča zajema več kot 9.000 razglednic od konca dvajsetih let do srede štiridesetih let 20. stoletja. Veliko motivov je posnel v naših krajih.

Kramarič se je rodil leta 1902 v Novem mestu in se v Ljubljani vpisal na trgovsko akademijo. Bil je zelo dejaven fotograf. Iz obsežne zapuščine je Kramarič svoje fotografije pošiljal tudi reviji National Geographic. Leta 1955 je odšel na specializacijo v Hamburg in tam leta 1984 umrl. Za etnologijo je njegova zapuščina zanimiva predvsem zato, ker preko nje lahko spoznavamo življenje v času okrog druge vojne. Iz današnjega zornega kota so ti posnetki pomembni tudi za ugotavljanje razvoja urbanizma in sprememb v krajini nasploh.

Zato si sliko, obiskovalci naše spletne strani, pozorno oglejte in komentirajte!

____________________________________________________________

Ponosno stoji cerkniška farna cerkev. Levo od nje vidimo del hiše, ki jo ima v lasti Janez Petrovčič — Šrangarjev Janez. Levo od Šrangarjeve se delno  kaže Konjedicova hiša. Na desni strani slike dominira farovž in desno od njega farovške štale. Za farovžem je streha Butkovičeve hiše. Desno od cerkve je streha Urbancovega tabora in desno od le-tega del pročelja Zgoncove hiše. Nad farovškimi štalami vidimo poslopje Ljudske šole na Veliki gasi. Pred zvonikom spodaj videmo štirikapno streho Grbče, se pravo Gerbičeve hiše.Spodaj v sredi slike in levo od Korletove hiše je z betonsko opeko krita hiša posebneža Janeza Mazija. Danes je v tej hiši družina Pohole.

____________________________________________________________

Videm je bil nepozidan. Nekaj njiv se je raztezalo vzporedno z Novo cesto. Nekako od mesta, kjer je bilo poslopje donedavnega podjetja Gradišče, so njive potekale pravokotno na Novo cesto. Električni drog sredi njiv v Vidmu pove, da je slika nastala po letu 1927, ko je Cerknica dobila elektriko. So pa takrat ob Novi cesti rastli bujni kostanji. Dolgo časa po drugi svetovno vojni sta še dva od teh rastla pred uvozom k podjetju Gradišče. Danes jih je le še nekaj. Rastejo na levi strani Nove ceste pred Podskrajnikom v smeri Rakeka.Bliže in levo od sokolske posojilnice je novonastali sokolski dom in desno od njega vidimo hišo Jožeta Medena. Na mestu te hiše je zdaj stari Mercator in Ljubljanska banka.

Mnogo bolj bi ga polomil, če se ne bi spomnil na lipco v Uševku, kot če bi pozabil omeniti, da se v ozadju vidi trak polnega pomladnega Cerkniškega jezera. Od sokolskega doma proti Zihrletovi hiši, ki je povsem desno spodaj, je vodila  pot ob kateri je bil postavljen farovški kozolec, ki se ga vidi malo levo od centra slike. Le tega so pred leti prestavili na Marof. Za farovškim kozolcem je takrat stala, kar je na sliki tudi videti, Mihevcova hiša, ki je ni več.

____________________________________________________________

Levo in v ozadju so goli obronki Slivnice. Raste le nekaj lip. Tudi to področje je danes pozidano, kar pa je “ostalo” od Slivnice, je pa zaraščeno. V času nastanka fotografije Slivnice še niso pogozdovali z borovci. To pogozdovanje je bilo le nekaj let pred drugo svetovno vojno. Povsem na levi strani te slike se vidi Kršlanova hiša.
____________________________________________________________
V levem zgornjem kotu je Kraljeva, po domače Korletova hiša. V njej sta bila rojena igralca Boris in Marjan Kralj. Pred kakimi 40 leti je to hišo od Borisa kupil Milan Ris in zdaj v njej živi Milanova družina.Desno od Korletove ,v sredini med drevjem, je Kranjcova, po domače Trebča hiša. V njej je živela družina moje mame.

Pred Trebčo hišo se vidi z nekoliko svetlejšo opeko pokrito Böhmovo hišo, ki jo delno zakriva še ne povsem ozelenel oreh. V tej hiši živel poznan in dober cerkniški živinozdravnik Oskar Böhm.

Na desni strani slike s cementnim strešnikom pokrita je graničarska hiša. V njej so v Stari Jugoslaviji domovali graničarji, saj je meja med Jugoslavijo in Italijo potekala blizu Cerknice. V graničarski hiši je kasneje živela družina Age Kamnikar. Danes je ta hiša lepo adaptirana.

Nad graničarsko hiše se sveti streha Trebčega kozolca.Pred graničarsko hišo v Klopčarjevi ogradi stoji kozolec — samec, v dolinici pa je zorana njiva. Na levi strani slike je med lipami videti Baumanov, po domače Domjanov kozolec. Tudi to področje je danes  čisto drugačno.

____________________________________________________________

Klikni za povečavo

Kraj: Cerknica s Kamne gorice
Datum: neznan
Avtor: Vekoslav Kramarič
Zbirka: Slovenski etnografski muzej, zbirka Vekoslav Kramarič, št. slike: Cerknica_006
Skenirano: 27. 1. 2011 (SEM)
Oblika: digitalna datoteka skeniranega negativa

4 komentarji leave one →
  1. Breda S. permalink
    31. 03. 2011 19:38

    Zelo cudno je videti iz Kamne Gorice Kino in Obcino. Brez sole, sportne dvorane, Gradisca in stevilnih his, ki so posejane vmes. Na sliki vidim, naso ogrado, levo od Damjanovega kozolca. V ogradi je bila tako kot v klopcarici na dnu njiva, okrog pa travnik. Prideloveli smo krompir, imeli smo zelnjik, ograjen z rajznji, po katerih se je ovijal strocji fizol. Fizol v zrnju je bil ta nizek, pobrali smo ga z biljem vred in susili v Kraljevem kozolcu. Pridelovali smo tudi koruzo za kokosi in peso za prasicka, ki ga je redila in mu kuhala stara mama. Skratka, pridelali smo veliko doma, biolosko, z gnojem iz gnojniske jame…Saj ne, da smo sedaj oprosceni genskih mutacij, ziveli smo z letnimi casi in nismo imeli problemov s tem, kaj naj kuhamo in kupimo…

    V lepem spominu imam vrsto hisic, ki so nanizane okrog Gerbiceve hise: Vrbanova hisa, hisa Koskove Ladi in Mice, Arharjeva hisa, hisa gospodicne Stanke…

Trackbacks

  1. 1930 Cerknica – Razglednica s Kamne gorice 2 « Stare slike
  2. 1933 Rakek – Elektrika | Stare slike
  3. 1975 Cerknica — Sankanje na Mali gasi | Stare slike

Dodajte komentar

%d