Skip to content

1930 Cerknica – Razglednica s pobočja Gradišča

12. 04. 2011

Pogled na trg Cerknico, kot ga je s pobočja Slivnice nad Peščenkom ujel v kamero fotograf Vekoslav Kramarič okrog leta 1930.

Zadaj levo vidimo Javorniško pogorje, v sredi slike je golo Loško s peskokopoma in proti desni se nadaljuje pogled na širše področje Stare ceste. Zanimiv je pogled na grad na Loškem,  ki še stoji in ga vidimo  zadaj nad zvonikom farne cerkve.


____________________________________________________________

Kramarič je našel primerno mesto za posnetek na z redkim brinjem porastli Slivnici nad Peščenkom. Morda malo nižje in bolj desno z mesta fotografiranja se je nekaj desetletij zatem zradili Brestov vodni bazen.

Prav v centru vrhnje slike vidimo lepo speljano Novo, oziroma Glavno cesto proti Rakeku. Sedaj se imenuje Cesta 4. maja. Ob tej cesti so od Cerknice proti Novi kapelici, ki jo nekateri imenujejo tudi Ronkotova kapelica, ob desni strani rastli kostanji. Danes od vseh kostanjev, ki se bohotijo na tej fotografiji, raste le še eden. Malo čudno, da so posadili kostanje na desno stran ceste, saj tako vsajeni niso mogli varovati vprežne živine pred soncem. Od Ronkotove kapelice proti Podskrajniku pa so bile lipe posajene ob levi strani ceste. Le še nekaj jih raste pred Podskrajnikom.

____________________________________________________________

Hruške in jablane so rastle na obeh straneh ceste v Dolenjo vas. To drevje je podrl hud vihar v letu 1965.V sredini slike vidimo Brinarjevo hišo. Levo od nje je skedenj, levo od skednja proti Jezeru pa Brinarjev kozolec. Zadaj za Brinarjevo hišo v levem ovinku  stoji kozolec narejen na “psa”. Na mestu tega kozolca je danes Urbasova pralnica avtomobilov.
Pogled na center trga. Danes ni več hiše Andreja Meleta — Kunčovega Andreja, ki se je pred vojno držala Bokalove hiše pri mostu.Za sodnijo, kjer je danes SKB stoji Sokolski dom, zgrajen leta 1928. Iznad strehe sodnije se vidi hišo Naceta Mekinde — Brkinovega Naceta in desno od nje hišo Karla Turšiča — Drašcovega Korla. Ostalih hiš proti Rakeku takrat ob Novi cesti še ni bilo, ne na levi, ne na desni strani ceste.
Predvojnih hiš na Mali in Veliki gasi ne bom imenoval posebej, saj sem jih v Starih slika že nekajkrat. Povedati pa je potrebno, da veliko hiš z Velike, še več pa z Male gase ni več, saj jih po uničenju v drugi svetovni vojni niso več obnovili.Škoda, da se za Zgoncovo hišo, ki gospoduje v sredini slike ne vidi Svinjskega Rigla. V Svinjskem Riglu je bilo namreč pred drugo svetovno vojno več deset hiš, oziroma bajt, ki jih lastniki po vojni niso obnovili.
Čreslo je še golo. Čreslo je namreč predel Cerknice desno od Marentove hiše v smeri Stare ceste nekako do hiše Staneta Tekavca. Danes je na Čreslu veliko novozgrajenih in lepih hiš. Marentovo hišo se vidi takoj levo od velikih lin zvonika farne cerkve.Zadaj za Cerknico je videti lepo speljano Staro cesto proti Rakeku. Danes je ob tej cesti ža kar precej novih in lepih hiš, nataja novo naselje.

V času nastanka fotografije  je bilo še zelo veliko hiš  kritih s slamo.

___________________________________________________________

Klikni za povečavo

Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: Vekoslav Kramarič
Zbirka: Slovenski etnografski muzej, Zbirka Vekoslav Kramarič
Skenirano: 27. 1. 2011 (SEM)
Oblika: digitalna datoteka skeniranega negativa

2 komentarja leave one →
  1. 12. 04. 2011 07:53

    Tudi Brinarjevo stezico med Brinarjevim skednjem in kozolcem je lepo videti. V spominu jo imam kot zelo ozko, tukaj na posnetku pa skoraj tako široka kot cesta, ki je šla naokrog.
    V Brinarjevi hiši sta živela zakonca brez otrok. Na vrtu sta imela krasne medene slive, a smo le malokatero utrgali. Se je stari očanec usedel v skedenj in ”špegal” skozi linco, pa ni bilo nič, le skušnjave.

  2. 12. 04. 2011 09:18

    Podskrajnka praktično ni bilo. Viden je le en velik skedenj in nekaj malih hišic na desni strani ceste.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: