Skip to content

1968 Vrhnika – Fiat Topolino

17. 04. 2011

Prvi pomladni žarki v Vrhniki še niso stopili vsega snega, vendar se je mlada družina Razdrihovih namenila na družinski izlet. Tudi na Markovem hribu, zadaj za lesenim plutom so še vidni poslednji snežni platoji.

Avto so kupili pri Gregorku, takratnemu upravniku ribogojnice Obrh.
____________________________________________________________

Ob pogledu na fotografijo mi je, drugače kot totalni nepoznavalki starejših tipov avtomobilov zastal pogled na temu Fiatu in posledično primeren je tudi sledeči opis.

“Pa saj je le eden izmed tipov ki jih ne delajo več”, ampak ne, takratni fantič s cucljem me je hitro podučil, da so se pri njih vozili s Fiatom Topolino 500 C Giardiniera in da ima kar nekaj zanimivih lastnosti.

Gre za trivratno karavan izvedbo s kovinsko karoserijo in lesenimi detajli na prednjih vratih, zadnjih bočnih straneh in zadnjih prtljažnih vratih s stranskim odpiranjem. Lesene detajle so imele samo začetne serije, kasneje so lesen izgled imitirali kar z barvanjem. Za uravnavanje klime v notranjosti ima premično platneno streho, šipe na oknih se odpirajo naprej-nazaj. Enostavna je tudi armatura brez kakršnih koli poličk, predalov, le z dvema paroma gumbov in dvema števcema in velikim volanom. Za primerjavo se lahko spomnimo legendarnih fičkotov. Ima tri cilinderski motor, štiristopenjski menjalnik, ročno bremzo vezano na kardan in ne na kolesa. Začetne izvedbe imajo vžig na štarter, kasnejše na kontakt in največja hitrost ki jo dosega je 80-85 km/h na zelo ozkih gumah s celimi feltnami in okrasnimi pokrovi na konus. Na blatnikih so luči, žmigavci, ogledalo je na vratih, registrska tablica se nahaja pod odbijačem.

Morda kdo od bralcev pozna še katero izmed posebnosti omenjenega Fiata?

____________________________________________________________

Pri raziskovanju podatkov sem zasledila tudi navodila, da se za velikimi režami, kjer je hladilnik nahaja rezervna guma.
Milan Razdrih
Katarina Razdrih
Rutka, puhast plašček, oblekica, bele žabce, čeveljci, poseben pa je tisti rahlo plahi nasmešek in stisk dekletca k materi.Najmlajši je star komaj leto dni in že kaže odločenost da postanejo avtomobili njegova strast.

Slovarček:

 • plut: ograja
 • števec: priprava za merjenje porabe česa na osnovi štetja, zaznamovanja enot kake množine
 • fičko: tip manjšega osebnega avtomobila znamke Fiat
 • bremza: zavora
 • štarter: zaganjač
 • feltna: platišče
 • žmigavec: smerokaz
 • žabce: hlačne nogavice

____________________________________________________________

Viri:

 • Katarina Razdrih
 • Darko Razdrih

Kraj: Vrhnika
Datum: 1968
Avtor: neznan
Zbirka: Katarina Razdrih
Skenirano: 20. 2. 2011
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
 1. bojans permalink
  18. 04. 2011 22:10

  Zelo dobro oblikovanje, kot da bi prototip naredili v napredni tišlariji. Ta model mi je bil vedno všeč.

Dodajte komentar

%d