Skip to content

1946 Rakek — JDŽ

18. 04. 2011

Fotografija je nastala kmalu po koncu druge svetovne vojne. Glede na cvetoče drevje v ozadju sklepam, da je slikano spomladi leta 1946 na kompleksu železniške postaje na Rakeku. Posnetek je narejen na prostoru med skladiščen pri peronu in skladiščem ob cesti, ki vodi od železniških zapornic proti železniški postaji Rakek. V ozadju na desni strani slike se vidi frčada Domicelove hiše.

Stavba, pred katero je nastala slika še stoji. Ni pa več ograje iz lesenih letev, ki jo nosijo ukrivljene betonske babe in se vidi na desni strani slike.

Po izgradnji železnice leta 1857 je Rakek postal pomemben, saj je bila tu glavna železniška postaja za obsežno gozdnato zaledje. Med svetovnima vojnama je bil Rakek obmejni kraj. Takrat se je število prebivalcev potrojilo, dobil je meščansko šolo in sodišče. Ugodna prometna lega je povzročila hitro rast naselja, danes se širi ob cestah proti Uncu, pod Srnjakom in Tičnico ter ob cesti proti Cerknici.

____________________________________________________________

Možje v uniformah so se postavili pred in na z zelenjem okrašen nemški tovorni avto, ki je bil po vsej verjetnosti zaplenjen okupatorju ob koncu druge svetovne vojne. Dva, ki stojita pred desnimi vrati kamiona sta verjetno vojaka JLA, saj nosita drugačni uniformi kot ostali. Uniformi sta tudi svetlejše nianse od modrih železničarskih. Levi od teh dveh ima na prsih pripeto medaljo, pa tudi desni ima nekašeno značko. Eden od teh dveh je najbrž šofer, saj je pred njim tudi pločevinasta kanta za gorivo. 

V kabini na desni strani je na vetrobransko steklo pritrjena jugoslovanska zastava.

Po drugi svetovni vojni so v poslovnih prostorih visele slike voditeljev držav zmagalk v vojni. Pa ne samo v prostorih, tudi na raznih prireditvah je bilo tako. Zato nas ne čudita sliki Josifa Visarioniviča Stalina in Josipa Broza Tita, ki so ju železničarji pritrdili na kabino kamiona.
Ostali uniformirani možje so najbrž železničarji. Celo kratkohlačnik povsem na levi strani vrhnje slike ima na kapi titovko, kot so se taka pokrivala imenovala. 

Kdo ve kam se bodo peljali. Že dolgo časa ni več možen prevoz ljudi na odprtih tovornjakih. Takrat na to ni nihče gledal, pa najbrž tudi takih predpisov ni bilo, ki bi to preprečevali.

Spredaj na motorju je skupaj s krampoma pritrjena tudi tabla v obliki lopate z napisom JDŽ. JDŽ je bila kratica za Jugoslovanske državne železnice. Kasneje se je ime spremenilo v JŽ, kar je pomenilo Jugoslovanske železnice. 

Obiskovalce te spletne strani prosim za pomoč, če prepoznajo kakšno osebo na sliki, oziroma če imajo kakršnokoli informacijo o tej sliki, da bi bili toliko prijazni in to napisali v komentar.

Vir:

  • Igor Kramar, ki je bil zelo prijazen in določil lokacijo nastanka fotografije,
  • Rakek, Wikipedija.

Kraj: Rakek
Datum: neznan, vsekakor med koncem vojne in 1948
Avtor: neznan
Zbirka: Zdenka Steiger
Skenirano: 22. 10. 2010
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Breda S. permalink
    18. 04. 2011 20:29

    Misli, da je poleg enobarvne zastave na kamionu Stane Cimperman, oce Magde Cimperman.

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: