Skip to content

1930 Čikago – Zaigraj še enkrat, Franc!

30. 04. 2011

Leta 1917 so v New Yorku pri založbi Columbia nastali prvi glasbeni posnetki polke – na teh gramofonskih ploščah so besedila odpeta v slovenščini! Čeprav ne vemo, kdo je bil v tej glasbeni avantgardi*, lahko sklepamo, da so bili Slovenci v Ameriki cenjena skupnost in vedno tesno povezani z glasbo.

Franc Popek mlajši se je podal čez lužo za svojim očetom, ki smo ga že spoznali v prispevku Odpustnica iz Amerike. Bil je glasbenik in kar nekaj plač je moral prišparati, da si je lahko kupil harmoniko. Z njo se je slikal v Studiu Tivoli v Čikagu, okoli leta 1930.

V njegovem času je delavec zaslužil od 90 do 95 dolarjev na mesec, malo več pri menjavanju železniških pragov in največ pri nevarnih delih v rudnikih bakra, kjer so prejemali okoli 300 dolarjev. Najbolj razširjen avtomobil tistega časa je bil Ford T, imenovan Tin Lizzie, nekakšen ameriški fičko, ki je po pripovedovanju “amerikancev” stal 340 dolarjev! Toda Franc se je raje odločil za harmoniko, ki je stala 612 USD, s tem, “da je svojo staro harmoniko pustil tam”. Posebnost tega instrumenta sta dve dodatni vrstici tipk, ki sta verjetno omogočali lažje igranje sicer med seboj oddaljenih tonov.

Leta 1932 se je vrnil. Pot iz Amerike, najprej z vlakom, nato z ladjo do Antwerpna in od tam z vlakom na Rakek, ga je stala 98 $. Harmoniko je prinesel s seboj in nanjo igral še dolga leta. Še danes jo hrani njegovi sin Franc, videli smo jo na svoje oči.

Harmoniko so “uradno” iznašli leta 1821, do konca stoletja je dobila obliko in lastnosti, ki jih ima bolj ali manj še sedaj. Zaradi barvitega zvoka, basovske spremljave in glasnosti je predstavljala pravi mali orkester v enem kosu. Instrument je bil zelo priljubljen na Slovenskem in v srednji Evropi, z izseljenci je seveda prišel tudi v Novi svet. Harmonikarski virtuozi so bili cenjeni enako kot današnje pop zvezde, prirejali so koncerte po vseh državah in snemali glasbo na gramofonske plošče.
Med najbolj znanimi so bili harmonikarji slovenskega rodu, med njimi Franc Jankovič, v Ameriki znan kot Frankie Yankovich – kralj ameriške polke, ki je prodajal svoje plošče v milijonskih nakladah (še v šestdesetih letih se je dopisoval s svojimi sorodniki v Cerknici). Izjemno popularen je bil še Ritchie Vadnal, njegova skupina The Vadnals je imela celo v rajnki Jugoslaviji hit imenovan No pivo today.
Toda glasba z začetka stoletja, ko je Franc kupil harmoniko, je bila drugačna od Jankovičeve, iz let po drugi svetovni vojni.

V Popkovi glasbeni zapuščini, hranjeni v Begunjah pri Cerknici, smo našli notni prepis skladbe “Sharpshooters March”, vojaške koračnice, ki jo je leta 1911 posnel italijanski virtuoz Guido Deiro.

Na spletu je dosegljiva kopija davnega posnetka, tako da si lahko privoščimo vpogled v svet harmonikarjeve glasbe – izjemoma z začetka stoletja.

Play it again, Frank!

Opombe:

* Po nekaterih virih jih je odpela takrat popularna slovenska igralka Avgusta Danilova.

** Danes poznamo klavirske, diatonične (frajtonerce) in kromatične harmonike, tudi v Sloveniji imamo več odličnih izdelovalcev.

Viri:

  • Spletna stran RTV Slovenija: “O polki, klobasah in Slovencih v Ameriki”  in “Večerni gost Joe Valencic”.
  • Spletna stran: Guido Deiro.

Kraj: Chichago
Datum: neznan, okoli 1930
Avtor: Studio Tivoli, Chichago
Zbirka: Franc Popek
Skenirano: 1. 2. 2011
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. 30. 01. 2016 10:40

    Med slovenskimi glasbeniki v Clevelandu je bil tudi Frankie Mullec, sin Franca Mulca iz Gornjega Jezera. Imel je svoj Frankie Mullec Orchestra in na igral je skoraj dobesedno do zadnjega diha, ko je star devetdeset let bival v domu upokojencev. Najbolj znana njegova skladba je Pyramid polka, ki jo je mogoče slišati tudi na spletu, svoje mesto pa je njegova glasba našla tudi v Polka Museum Cleveland

Dodajte komentar

%d bloggers like this: