Skip to content

1986 Nova vas — Tone Šraj — Aljoša

1. 05. 2011

Tone se je rodil leta 1912 v številni družini pri Fari na Blokah. Njegov oče je bil občinski uradnik, zato so pri hiši rekli tudi pri Tajnikovih. Tone je bil bister fant in je iz tretjega razreda osnovne šole napredoval kar v peti razred. Po osnovni šoli se je zaposlil doma kot občinski sluga. Bil je vsestransko nadarjen in nemirnega duha. Zapustil je Bloke in odšel študirat petje v Ljubljano. S trdim delom si je služil denar za študij in preživetje. Postal je pevec, tenorist v zboru ljubljanske opere. To delo je izgubil in se vrnil na Bloke. V domačem okolju je svoje mlade moči usmeril v kulturno delovanje Društva kmečkih fantov in deklet, kjer je aktivno deloval v pevskem zboru in postavitvah odrskih predstav.

___________________________________________________________

Med drugim je tudi predaval na kuharskih tečajih za domača dekleta in jim prepisoval recepte.V sebi je nosil tudi pesniško in slikarsko žilico. Ohranjenih je zelo malo njegovih  verzov in nekaj risarskih izdelkov.Domača vsakodnevna opravila so mu dajala navdih za organiziranje tekmovanj mladih Bločanov: v smučanju, košnji trave in žetvi, kjer se je izkazal kot organizator in aktivni tekmovalec.Na sliki je zimski posnetek vasi Fara s cerkvico sv. Mihaela v ozadju.
Tone je bil med prvimi organizatorji narodnoosvobodilnega gibanja na Bloški planoti. Takoj po razpadu stare Jugoslavije, oziroma po ustanovitvi OF je začel zbirati somišljenike in simpatizerje za boj proti okupatorju. V tem obdobju je bil Tone zelo aktiven, saj je bila njegova zasluga, da so se na Blokah razmahnile politične priprave  za narodnoosvobodilni boj.Na sliki je Županova hiša pri Fari v hudi Bloški zimi. Okna so skoraj vsa zamrznjena.
Druga svetovna vojna je tudi na Blokah pustila globoke rane. Med številnimi  žrtvami je bil tudi Tone Šraj, ki je bil vključen v partizanke vrste. Njegovo mlado življenje se je izteklo v Snežniških gozdovih septembra 1943 kjer je bil pokopan. Njegovi svojci so se odločili, da opravijo prekop in ga pokopljejo v družinski grob na pokopališču pri Fari.Tu je poletni posnetek Fare. Desno je tudi na tej sliki prikazana Županova hiša.
Prekop je bil opravljen 24. oktobra 1986. Čeprav so Tonetovi svojci želeli opraviti prekop čim bolj tiho in intimno, se je zadnje Tonetove poti udeležilo veliko število ljudi. Pri spomeniku pred šolo v Novi vasi, ki nosi ime po njem so pionirji zapeli pesmico V tihem gozdu in solo pesmico ob spremljavi harmonike. Janez Praprotnik  je recitiral pesem Neiztrohnjeno srce.Na sliki je pred Županovo hišo je sodček za vodo pritrjen na voziček.

___________________________________________________________

Viri:

 • Notranjski listi II, Cerknica 1981, stran 108,
 • Dokumentacija o Tonetu Šraju, ki jo hrani Osnovna šola Toneta Šraja – Aljoše v Novi vasi na Blokah.

Kraj: Fara
Datum: neznan
Avtor: neznan
Zbirka: Fotoalbum Tone Šraj, Osnovna šola Tone Šraj, Nova vas
Skenirano: 27. 4. 2011
Oblika: 3 kopije fotografij

One Comment leave one →
 1. Igor Cvelbar permalink
  3. 09. 2014 00:28

  http://www.delo.si/zgodbe/sobotnapriloga/iz-menartovaga-dnevnika-je-pa-vseeno-prevec-zamesal-in-zasmradil-svoja-creva.html

  Odlomek iz knjige Dnevnik 1953–2000 pokojnega Janeza Menarta

  24. oktobra 1984

  “Nace Voljč mi je tudi povedal, da… sta imela Ahac (Pirjevec) in sedanji narodni heroj Bračič punco v svojem šotoru. Na sestanku KP je takemu kurbanju nasprotoval partijski sektretar Nove vasi na Blokah, Aljoša Šraj, zelo priljubljeni aktivist. Oba sta potem pri njem naredila »preiskavo« in v nahrbtniku našla list »proti štabu«, v katerem sta bila glavna komandant in politkomisar, če sem prav razumel, Ahac in Bračič. Obsodili so ga na smrt, a fantje ga niso hoteli ustreliti, ob kapitulaciji Italije pa je Bračič prišel po Šraja in ga dal v nekem gozdičku ustreliti. Šele petnajst let po smrti so po Šraju poimenovali neko šolo in ga s tem rehabilitirali, Bračič pa je slabo končal…”

  Pri zgodbi o Aljoši Šraju bi skoraj pozabil na »obremenilni list«, ki se je ohranil. Po vojni so grafologi ugotovili, da je pisava Ahačeva. Torej ga je on podtaknil Šraju…

Dodajte komentar

%d bloggers like this: