Skip to content

1938 Cerknica — Klemenov balinplac

3. 05. 2011

Balinanje je igra s kroglami na balinišču (24×3 m). Igra je zelo priljubljena v Franciji in Italiji, v naših krajih pa se je začela igrati že leta 1910. Tekmovalci (četverki ali dvojici) skušajo krogle zakotaliti čim bliže balinčku (najmanjši krogli, ki ji nekateri rečejo tudi balin). Tekmuje se tudi v natančnem in hitrostnem zbijanju. Od leta 1947 se četverke igrajo na svetovnem prvenstvu, dvojice pa od leta 1956.

Zdaj se igra s kroglami iz kovinskih zlitin, ki imajo premer med 7 cm in 8 cm in so težke med 650 do 800 gramov. Balin ima 3 cm premera in je navadno lesen. V času nastanka te fotografije pa se je še balinalo z lesenimi kroglami iz pušpana.
Če so bili štirje balinarji na vsaki strani so igrali do 24 dobljenih točk, oziroma “puntov”. Če pa  so bili na vsaki strani po trije igralci, so igrali do 21 dobljenih puntov. Balinarji so igro začeli tako, da so krogle, oziroma “kugle” najprej vrgli “k puntom”. Balinarji, ki so vrgli kugle najbližje balinčku so igrali skupaj, oni drugi, katerih krogle so bile od balinčka bolj oddaljene, pa so bili v nasprotnem moštvu. Ponavadi se je igralo za pijačo, to je pomenilo, da mora moštvo, ki je izgubilo, plačati popito pijačo. Izgubljeni igri je lahko sledila tidi revanša, kar je pomenilo enako, kot “kontra” pri kartanju.

____________________________________________________________

Klemenova gostilna je bila ob cesti v Begunje, v bližini današnje Komunale, kjer ima zdaj hišo Ivo Knap. Poleg gostilne je bil tudi balinplac. Na levi strani zgornje slike se vidi ob levem robu glavne ceste Kəznarjeva ograja iz mužlarjev. Tudi na Klemenovi strani je bila lesena ograja iz mužlarjev, ki so ošpičeni. Ob Klemenovi ograji stoji lesena klop, na kateri so počivali balinarji ali pa so jo zasedli firbci in kibici. Zadaj za baliniščem je Klemenov kozolec, ob balinplacu pa Klemenov skedenj nakaterem je obešena “lojtra”oziroma lestev. Narejena je iz dveh smrekovih sušic in drenovih klincev. Možje igrajo s pušpanovimi lesenimi kroglami. Na balinplacu vidimo sedem balinarjev. Verjetno mora eden še metati in ga kamera ni zajela, ali pa je osmi začasno prevzel vlogo fotografa. Balinarji so se neštetokrat tudi sporekli zaradi različnega videnja razdalje krogel od balinca. Da so določili pravo razdaljo so uporabila različna pomagala. Možje na sliki so sporno razdaljo preverjali z leseno “lajšto”. In še prepoznani balinarji: levi čepeči balinar je France Kranjc–Kržičov, desno pa čepi Ivan Knap–Klemenov. Balinar z bujnimi lasmi naj bi bil Janez Turšič. Ostalih nismo prepoznali.

____________________________________________________________

Viri:

  • Leksikon Sova, Cankarjeva založba Ljubljana, 2006, stran 74,

Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: neznan
Zbirka: Srečko Knap
Skenirano: 18. 5. 2010
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: