Skip to content

1943 Cerknica – Narodne noše

11. 05. 2011

Slika je nastala med drugo svetovno vojno leta 1943 , ko je bila v Cerknici nova maša. Avtor fotografije je skupino slikal na cerkvenem prostoru pri farni cerkvi. Dekleta in fant so oblečena v narodne nošei. Ljudska noša obsega nošo različnih stanov (obrtnikov, delavcev in kmetov), ki se glede na družbeni in gospodarski položaj med seboj razlikujejo tudi po oblačenju. V nasprotju z modo je za ljudsko nošo značilen veliko počasnejši razvoj.


____________________________________________________________

Narodna noša v nasprotju z ljudsko nošo ni rezultat nepretrganega razvoja v okviru ene in iste družbene skupnosti, ampak jo zavoljo najrazličnejsih potreb (npr. na Slovenskem v 2. pol. 19. st. dokazovanje narodne pripadnosti z narodno nošo) nosijo ljudje najrazličnejsih slojev in življenjskih ravni v okviru iste narodnostne skupine.

Pri ženski narodni noši so krila iz volnenih ali bombažnih tkanin, naravne ali umetne svile. Krilo z modrcem je v pasu močno nabrano in je sega do gležnjev. Čez krilo se nosi črn svilen predpasnik obrobljen s črnimi čipkami. Pod obleko nosijo bluzo, spodnje dolgo krilo, spodnjice do kolen ali kratko belo krilo, ki sega samo do kolen in bele nogavice z bunkicami, ki segajo do kolen ali čez koleno. Čez rame imajo ogrnjeno svileno ruto s franžami, spredaj zapeto z broško.

Kovinski pas ali sklepanec je le kot okras noši, nekdaj pa je bil namenjen hranjenju ključa vhodnih vrat, ko je šla gospodinja po opravkih. Nekdaj so bili sklepanci kovani iz medi, ali z raznimi prevlekami (srebro, zlato). Bili so tudi iz lite medi. Na sklepancu danes namesto ključa visijo pisane pentlje.
Ženske so obute v črne nizke čevlje, ki se zapenjajo na pašček ali na vezalke. V rokah nosijo bel robček.

K moški narodni noši spada črn klobuk, na katerem se bohotijo »krivci«. Sprednji del lajblca (telovnika) je iz žameta z uvezenim cvetjem, hrbet pa iz klota, lahko pa je tudi iz drugih vrst blaga, kot sta svila in volna. Spredaj se zapenja s celo vrsto kovinskih gumbov. Pod telovnikom se nosi celo svileno ruto, ki se jo na rami vidi zelo malo, poudarek pa je spredaj pod vratom. V spodnjem delu lajbča je v gumbnico pripeta verižica, ki sega v žep. Na koncu verižice je pripeta žepna ura. Kvalitetne hlače so iz jelenovega ali gamsovega usnja. Predvsem morajo segati čez koleno. Lahko so na pas ali z dodatkom naramnic. Zapenjajo se s kovinskimi gumbi ali z gumbi narejenimi iz roževine. Pod telovnikom se nosi bela močno nabrana platnena srajca, pod hlačami pa dolge spodnje hlače iz bombaža.

____________________________________________________________

 Lahko se nosijo tudi volnene nogavice v naravni barvi volne. Pri kombinaciji z nogavicami se nosijo čevlji, ki segajo čez gleženj. Druga možnost pa so črni usnjeni škornji, ki segajo do sredina stegna, ali zavihani nazaj pod koleno. Moški nosijo tudi bombažno marelo v rdeči barvi, imenovano Kranjska marela.
Tretja z leve je Pepca Urbas, četrta z leve pa Marija Ronko.
Ženske so na glavi nosile avbo z lepo okrašenim čelnikom ali lepo vezeno pečo, ki se je zavezovala na vrhu glave na »petelina«. Lasje morajo biti speti v eno ali dve kiti.
Pepca Urbas — Kramarjeva z Male gase, ki se je potem poročila z Ivanom Knapom — Klemenovim je na hrtno stran slike zapisala: “Spomin nove sv. maše, oblečena v nar. nošo 1943, Urbas Pepca”.

___________________________________________________________

Viri:

Kraj: Cerknica
Datum: 1943
Avtor: neznan
Zbirka: Srečko Knap
Skenirano: 18. 5. 2010
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. 30. 05. 2011 14:43

    🙂

Trackbacks

  1. 1936 Cerknica – Birma pri Kramarjevih « Stare slike

Dodajte komentar

%d