Skip to content

1958 Cerknica – Občni zbor šoferjev

12. 05. 2011

Nekdaj je Cerknica pretežno gravitirala na Postojno. Tako je bilo tudi združenje šoferjev in avtomehanikov do leta 1958 v Postojni, nato pa se je preselilo v Cerknico. Skupinska slika je nastala v spominskem parku pred hotelom Jezero po občnem zboru 13. julija 1958.

Občnemu zboru  je sledila proslava in parada, ki je postala tradicionalna. Povorka vozil je običajno najprej krenila iz Cerknice proti Rakeku, nato nazaj proti Staremu trgu, zaključila pa se je z mitingom v Cerknici.

Zasebnih vozil konec petdesetih še ni bilo, pač pa so bila v povorki udeležena vsa razpoložljiva vozila v družbeni lasti. Dušan je že večkrat pisal o tem. Spredaj so vozili miličniki, za njimi pa vse ostalo. Tako smo lahko videli reševalna, tovorna in vsa ostala službena vozila, še posebej nobel je bil Brestov avtopark. Bencin je bil poceni, bencinskih črpalk pa še ni bilo. S sodi je bilo treba po bencin v skladišče v Postojno, šoferji pa so  bencin v rezervoarje točili kar doma. Brest je imel svoje skladišče za bencin, na sedanjem mestu stare Mercatorjeve blagovnice, točil ga je pa Jože Mele.

____________________________________________________________

V Sloveniji je registriranih preko 30.000 poklicnih voznikov in okoli 7000 avtomehanikov, katerim je posvečen 13. julij kot dan šoferjev in avtomehanikov. Datum je bil izbran po koncu druge svetovne vojne, ker so na ta dan leta 1943 motorizirane enote osvobodile Žužemberk.

ZŠAM  Slovenije je tradicionalna stanovska organizacija voznikov, avtomehanikov, prevoznikov in simpatizerjev. Ustanovljena je bila leta 1922, danes jo sestavlja preko 50 združenj po vsej Sloveniji, v katerih deluje preko 7500 članov. Tako kot celotna družba je tudi ZŠAM Slovenije po osamosvojitvi Slovenije doživljala in še doživlja preobrazbo. Poslanstvo organizacije je usmerjeno predvsem na varovanje skupnih interesov in prizadevanje za izboljšanje položaja in vloge voznikov in avtomehanikov ter varnosti in kulture v cestnem prometu, pa tudi na razvijanje in negovanje tovarištva, solidarnosti in  medsebojne pomoči med vsemi udeleženci v cestnem prometu.

____________________________________________________________

Šoferji in avtomehaniki se radi spominjajo tistih časov, saj je bil njihov poklic tedaj zelo čislan. Še posebej pa jim ostaja v spominu medsebojno prijateljstvo in tovarištvo.Zadnja vrsta od leve Miloš Tomšič, Janko Vidrih, dva neprepoznana Postojnčana, spredaj med njima France Bratož,  skrajno desno France Obreza in pod njim neprepoznan (sprememba15. 5. 2011) Slavko Jurca (oglarjev Slavc od Sv. Roka);v spodnji vrsti Marjan Meden, Jože Lesar, Franko Abram in Brglez.
V zadnji vrsti od leve: Niko Simičak, France Petan, neprepoznan, malo spredaj Jože Petrovčič,  Tone Mihevc,  Tone Zgonc, neprepoznan, Jože Kočevar,  Dr. Stanko Pušenjak, neprepoznan, Rafael Logar, dr. Janez Kraševec. V spodnji vrsti pa si sledijo: Ivan Knap, Lojze Klančar in Janez Lovko.
Zadaj od leve Tone Zidar, neprepozan, Jože Mele in miličnik Gvido Kozlovič (dopolnjeno 15.5.2011) s Primorske; v sredini Ivo Žumer, Klemenc, Vinko Gornik iz Grahovega in France Mele; spodaj Jože Telič, miličnik Tone Milek in Srečo Lončar.

Slovarček:

 • parada: povorka
 • miting: srečanje
 • nobel: imenitno
 • ZŠAM: združenje šoferjev in avtomehanikov
 • čislan: cenjen

____________________________________________________________

Viri:

 • Janko Vidrih
 • spletna stran ZŠAM

Kraj: Cerknica
Datum: 3. 7. 1958
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Janko Vidrih
Skenirano: 4. 2. 2011
Oblika: fotografija

8 komentarjev leave one →
 1. 15. 05. 2011 13:35

  S pomočjo prijaznih bralcev bloga Stareslike smo popravili nekaj imen, ki smo jih napačno zapisali. Popravki so v prispevku označeni.

 2. medra permalink
  15. 05. 2011 16:54

  Včasih se v zgodbo prikrade kak obraz iz druge zgodbe ali časa, zato je prav, da bralci poveste svoje.

Trackbacks

 1. 1964 Cerknica – Janko rikverca « Stare slike
 2. 1933 Cerknica – Cibavi na Veliki gasi « Stare slike
 3. 1958 Cerknica – Občni zbor šoferjev (2) | Stare slike
 4. 1963 Cerknica – Razvitje prapora | Stare slike
 5. 1963 Cerknica – Šoferji | Stare slike
 6. 1981 Stari trg – Petindvajseta obletnica AMD | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: