Skip to content

1930 Cerknica — Razglednica Svinjski rigl

13. 05. 2011

Svinjski rigl je del Cerknice, kjer je stalo pred drugo svetovno vojno okrog 70 malih hiš. V sredini septembra leta 1945 je bil Svinjski rigl tarča nemškega požiga. Zgorela so praktično vsa uborna poslopja. Svinjski rigl je predel med današnjimi cestami, od katerih vodi ena od Sokolskega doma na Plac, druga od Sokolskega doma mimo Doma upokojencev proti župnišču in tretja od Placa proti župnišču. V nekakšnem trikotu, ki ga tvorijo te ceste, je predel Cerknice, ki se je imenoval Svinjski rigl.

____________________________________________________________

Zadaj za Cerknico se dviga Slivnica. Ima tri vrhe, ki jim pravimo prvi hrib (Gradišče), drugi hrib (Široki hrib) in tretji hrib ali vrh gore. Na tem izseku se vidi prvi vrh — Gradišče. Na levem pobočju se razprostira Casermanov laz. Casermanov laz so kosili še nekaj let po drugi svetovni vojni. Danes je že precej zaraščen. Pod Casermanovim lazom se vidi Krog. Na krogu so pred leti ob kresnem dnevu pastirji zakurili velik kres

Zvonik farne cerkve se dviga visoko pod nebo, saj meri v višino okrog 65 metrov. Pred cerkvijo je vidna Zagorjanova hiša. Desno od cerkve stoji Urbancov tabor. Prav ob desnem robu tega segmenta se vidi nekaj oken kaplanije, ki je bila požgana med drugo svetovno vojno in je niso po vojni več obnavljali. Na njenem mestu so postavili gozdarski blok. Mihevcova je pritlična hiša v desnem spodnjem vogalu.
Zgoraj levo je Urbancov tabor, desno od njega kaplanija, ki je ni več. Levo zgoraj je podolgovata Kravanjetova hiša in za njo visoka streha Zgoncove hiše. Desno od Kravanjetove hiše je Lampetova in desno od nje je Malnarjeva hiša na Veliki gasi. Spredaj spodaj pa se vidi Svinjski Rigl.
Levo zadaj za Lampetovo in Malnarjevo je Skukova hiša, pa potem Kovačeva hiša. Povsem desno zadaj je Kunčova hiša, to je hiša čevljarja Lojzeta Meleta. Levo od Kunčove hiše je šola na Veliki gasi. Pred šolo pa se vidi Kovačev kozolec, ki stoji še danes. V ozadju se kot kuliso vidi tretji vrh zasnežene Slivnice.Polja v ospredju pred Svinjskim Riglom so bila pozidana po drugi svetovni vojni.

__________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: Vekoslav Kramarič
Zbirka: Slovenski etnografski muzejzbirka Vekoslav Kramarič, št. fotografije: Cerknica_17
Skenirano: 27. 1. 2011
Oblika: skeniran negativ

7 komentarjev leave one →
 1. dusangogala permalink
  23. 07. 2011 11:28

  Zakaj se je Svinjski rigl imenoval Svinjski rigl?
  Pred drugo svetovno vojno so v tem predelu Cerknice živeli revnejši ljudje. Kljub revščini pa so pri vsaki hiši redili prašiča, da so ljudje imeli za priboljšek včasih tudi svinjsko meso. In ker je bilo v tem malem predelu Cerknice veliko svinj, so svinje kar naprej rigale. Od tega svinjskega riganja je predel dobil ime Svinjski rigl.

 2. 23. 07. 2011 11:37

  Rigl je tudi neke vrste zapirač, s karetim se je zariglalo, da so bil vrata pri l svinjaku zaprta.

 3. dusangogala permalink
  23. 07. 2011 12:24

  Ampak po ustnem izročilu se imenuje ta predel Cerknice po svinjskem riganju in ne po zapiralu.

Trackbacks

 1. 1929 Cerknica – Svinjski rigl 16 « Stare slike
 2. 1964 Cerknica — Pogled na Svinjski rigl « Stare slike
 3. 1977 Cerknica – Temeljni kamen | Stare slike
 4. 1948 Cerknica — Pod kaplanijo | Stare slike

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: