Skip to content

1930 Cerknica — Domjanova hiša

10. 07. 2011
tags:

Slika je bila posneta na Mali gasi v Cerknici nekega pomladnega dopoldne precej let pred drugo svetovno vojno. Ocenjujem, da okrog  leta 1930. Fotografija prikazuje pogled na Tavžljevo dvorišče, ki povezuje Malo in Veliko gaso. Avtor fotografije se je postavil na Malo gaso, kjer se cesta med klancema nekoliko zravna. Fotoaparat je pred Tavžljevim dvoriščem obrnil proti zahodu in nastala je ta lepa slika.

V ozadju v sredini stoji Tavžljeva hiša. Takrat je bila še s slamo krita, prav tako kot Domjanova, pred katero je fotograf ujel na takratni način oblečeno starejšo prebivalko Male gase.

V nadaljevanju Domjanove hiše stoji mala lesena barakca. Najbrž je služila kot drvarnica. Nad polkrožnim obokom vhodnih vrat Domjanove hiše sta pritrjena dva nosilca v obliki črke L, ki sta služila sušenju koruze. Iz slamnate strehe gleda velik dimnik. Ob kapu strehe so pločevinasti žlebovi, obroba strehe pa je lesena iz mužlerjev, to je krajnikov, ki imajo eno ravno, drugo pa izbočeno ploskev.

Pločnik in prag ob Domjanovi hiši sestavljajo na tla položeni večji ploščati kamni.

Med Domjanovo in Tavžljevo hišo je lesen plot, ki ograjuje Domjanovo gredo.

Tavžljevi so hišo adaptirali in je danes povsem drugačna. ____________________________________________________________

V Cerknici je bilo več prehodov med tržnimi ulicami in cestami, ki so ljudem skraševali pot. Danes so ti prehodi zgubili pomen in jih skoraj ni več.

Ženska na sliki morda ni toliko stara, kot bi ji po njeni zunanjosti prisodil. Takrat so se namreč starejše ženske oblačile v črnino z obvezno ruto na glavi. Za lepša oblačila in za frizure ni bilo denarja.

____________________________________________________________

Ženska na pragu, ki se pravkar odpravlja od hiše, je torej po vsej verjetnosti Antonija Donat, po domače Domjanova Tončka, rojena Obreza. Umrla je leta 1938. Njene hiše ni več. Hišo je doletela enaka usoda, kot mnogo drugih hiš v Cerknici med drugo svetovno vojno. Na mestu te hiše stoji danes lepa hiša, ki jo je zgradil Tone Ravšelj. V nej živi z družino.
Neznana ženska stoji na Mali gasi s pogledom proti Tumcovemu koritu. Za njo stoji Ronkotov skedenj in hlev. Lesene stopnice vodijo na njegovo podstrešje, kjer je bilo seno in slama. Naprej stoji Tavžljev kozolec. Ta kozolec in Ronkotov skedenj sta med drugo svetovno vojno pogorela. Ronkotovi so skeden obnovili, Tavžljevi pa kozolca niso. V nadaljevanju se prav malo vidi kap Tavžljevega skednja v katerem je bil tudi hlev za živino. Ob desnem robu pa je videti Tavžljevo hišo.

____________________________________________________________

Viri:

 • Stane Šajn,
 • Iva Ravšelj,
 • lasten spomin.

Sprememba

Kraj: Cerknica, Tavžljevo dvorišče med malo in Veliko gaso
Datum: neznan, ocenjeno na 1930 19321
Avtor: neznan Ante Kornič1
Zbirka: Slovenski etnografski muzej
Skenirano: 9. 6. 2011 (Slovenski etnografski muzej)
Oblika: digitalna kopija fotografije

3 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  10. 07. 2011 22:17

  … v Cerknici je bilo več prehodov med tržnimi ulicami …

  Trg je bil urejen za pešce. Prehodi so bili bližnjice do vode, polja, trgovine. Mimo Tavžljeve hiše se je prišlo na Veliko gaso, nato pa mimo Kovačeve na cesto do Pustka, kjer je danes ribarnica. Vzporeden prehod je bil od današnje glasbene šole do Sokolskega doma. Pa iz Male gase (mislim, da pri Dolničarju) do potoka in še med župniščem ter Bajčkovo hišo v Videm.

  Danes je mesto urejeno za avtomobile, od Bresta do Agro centra bi skoraj vrgel kamen, a moraš naokrog po Mali gasi. S Peščenka v Mercator gre pot po dolgi zanki. Izjema je mostiček pri tržnici.

 2. 31. 08. 2015 18:46

  V kartoteki Slovenskega etnografskega muzeja sem našel podatek, da je avtor fotografije Ante Kornič, nastala pa je leta 1932.

Trackbacks

 1. 1922 Cerknica – Žitkotova hiša na Mali gasi | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: