Skip to content

1930 Cerkniško jezero – Razglednica nasipa

12. 08. 2011

Fotografija je bila narejena ob polnem jezeru. Seveda ob največjih vodah v jezeru nasipa ni videti, saj ga prekrije jezerska voda. V času nastanka fotografije ob nasipu še niso rastle vrbe in grmovje. Tudi sam se spominjam, ko je bil nasip ob robovih še nezaraščen.

Fotografijo je posnel Vekoslav Kramarič, ki je takrat pogosto fotografiral Cerknico in njeno oklico, kar smo si v Starih slikah že nekajkrat ogledali. Takoimenovani otoček na Cerkniškem jezeru Goričica, po nekaterih virih tudi Gorica, leži južno od Do­lenjega jezera. Goričica je le ob najvišji vodi v resnici otok, ker je tedaj pod vodo Pretržje, to je ozek pas med Goričico in Javornikom. Vrh Goričice ima 570 metrov nadmorske višine.

____________________________________________________________

Vas in otok že od začetka prejšnjega stoletja veže več  kot kilometer dolg in nekaj metrov širok nasip. Nasip teče skoraj povsem v smeri sever — jug, če si zamišljamo vas Dolenje jezero na severu in Goričico na jugu. Na nasipu je čez jezersko reko Stržen okrog 20 metrov dolg most. Most je bil sprva lesen, pred leti pa so zgradili novega, železobetonskega. V začetku prejšnjega stoletja je bila s turističnega vidika zasnovana in za takratne razmere potrebna deželna cesta iz Cerknice na Dolenje jezero mimo Zadnjega  kraja do Otoške drče, ki pa ni bila narejena. So pa vaščani Dolenjega jezera zgradili nasip na lastne stroške. Dela pri gradnji nasipa, oziroma sipa, kot mu nekateri domačini tudi rečemo, je vodil domačin Matija Martinčič. Nasip so naredili, da so lažje pasli živino na nasprotni strani jezera in da so lažje spravljali les po suhem z Javornika.

____________________________________________________________

Viri:

 • Miroslav Kabaj: Cerkniško jezero in okolica, Ljubljana 1925, stran 13 in 14

Kraj: Cerkniško jezero
Datum: neznan
Avtor: Vekoslav Kramarič
Zbirka: Slovenski etnografski muzej, zbirka Vekoslav Kramarič – št. fotografije: Cerknica10
Skenirano: neznano
Oblika: skenirana datoteka

7 komentarjev leave one →
 1. Anonimno permalink
  12. 08. 2011 08:48

  Cerkev v ozadju stoji verjetno v Žerovnici ?

 2. 12. 08. 2011 11:13

  ”Po sipə en sz uzam pjəle.”

  Cerkev v ozadju je cerkev svetega Lovrenca v Dolenji vasi.

 3. Anonimno permalink
  12. 08. 2011 11:54

  Pravkar sem se vrnil s kolesarjenja okrog jezera. Še posebno sem si ogledoval sip. Meni je všečnejši zdaj, ko je zaraščen.

 4. 12. 08. 2011 11:56

  Ta anonimnež sem jaz Dušan Gogala.

Trackbacks

 1. Dolenje Jezero – Nasip do Gorice (2) | Stare slike
 2. 1965 Cerknica – Prospekt jezera in okolice | Stare slike
 3. 1891 Cerknica – Društvo za olepšavo trga | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: