Skip to content

1930 Cerknica – Štirje pred mostom

13. 09. 2011
tags: ,

Slika je nastala v času med svetovnima vojnama med obema Žumrovima hišama ob glavni cesti. Na “Werlitovem” vrtu, ki je desno zadaj,  rastejo divji kostanji. Te so pred kakimi 45 leti posekali, sedaj pa je tam tržnica.

Če primerjam debelino teh kostanjev na tej sliki z debelino kostanjev na sliki iz časa nemške okupacije med drugo svetovno vojno, ko so pred Žumrovo hišo slikani fantje v uniformah (slika še ni bila objavljena v Starih slikah) in so kostanji debelejši, potem nekako sklepam, da je ta slika nastala okrog leta 1930.

Slika je vsekakor nastala pred pogozdovanjem Slivnice, ki se je začelo kmalu po letu 1930, saj se mladih borovcev na sliki še ne opazi.

Fantje so se brez strahu glede prometa postavili na prašno makadamsko cesto, na kateri so konjski in kravji dr…. Seveda takrat je bil bicikel dragocen in če si ga imel, potem na sliki nisi mogel brez njega. Za fanti in kolesom je Hrenova hiša, ki je od takrat do danes obdržala skoraj enak videz.

Levo zadaj se vidi del Rakovceve hiše, ki je pokrita s svetlo opeko, za Rakovcevo pa stoji Farbarjeva hiša. Glavna vrata so v veliki, iz kamna sklesani koloni. Nad vrati je odprtina za metanje sena na izbo. Farbarjeve hiše po drugi svetovni vojni niso obnovili, ampak so naredili novo, na drugi lokaciji. Zadaj, na drugi strani potoka, je nizka hiša, ki je danes tudi ni več.Med fantoma se vidi A-drog in drog električne napeljave. Danes je električno omrežje razpeljano pod zemljo.

_________________________________________________

Seveda pa je zelo zanimiv kamniti most. O tem mostu smo v Starih slikah že pisali.
Fantje so se slikali na kakšno zgodnjo pomladno nedeljo ali na kak praznik, saj so lepo oblečeni. Vsi nosijo kravate, dva celo klobuk.Čevljev nimajo preveč čistih, posebno ne prvi in tretji.
   Izsek iz katastra (osnovno stanje 1869) kaže območje okrog mosta. Z rdečim krogcem je označeno mesto, kamor se je četvorica postavila fotografu.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1930, ocenjeno
Avtor: neznan
Zbirka: Zdenka Steiger
Skenirano: 22. 10. 2010
Oblika: fotografija


3 komentarji leave one →
 1. Alojz Slavko Hren Australia permalink
  14. 09. 2011 13:31

  Res je da Hrenova hisa se ni dosti spremenila spremenila se je samo streha.
  Ce bi se postavil pred Gorjupovo hiso in gledal Hrenovo bi pa opazil veliko spremembo.
  Leva stran strehe je bila mnogo daljsa(za Bokalovo stranjo)kakor desna tako da so bile vse sobe podstrazne na Bokalovi strani.Hisa je leta 1943 v septembru pogorela.Mislim da je bila Hrenova hisa druga po vojni obnovljena prva je bila sola na Veliki gasi oziroma pokrita.Danes pa je streha enaka oziroma simetricna.

 2. dusangogala permalink
  14. 09. 2011 15:19

  Bravo Slavko. Hvala, da si se oglasil. Vesel sem da bereš “Stare slike”. Dobro se te še spominjam. Pred nekaj leti sem Te videl na televiziji, ko so prikazovali življenje zdomcev v Avstraliji. Kar še komentiraj naše objave, bomo veseli.
  Lep ozdrav!
  Dušan Gogala

Trackbacks

 1. 1946 Cerknica – Trgovina v Hrenovi hiši | Stare slike

Dodajte komentar

%d