Skip to content

1935 Cerknica – Žumrov hotel

27. 08. 2010

Današnja kmetijska zadruga in sosednji hotel sta bila Žumrova. Tako sta bili v istem križišču kar dve gostilni in še hotel.

____________________________________________________________

Tu na križišču je bil center Cerknice. Vse naokrog so bile visoke  stavbe, ki so se zelo razlikovale od kmečkih, te so bile nekoliko starejše in krite s slamo.  Sem je vodila Velika gasa, na njej pa sta bili dodatno še Zabukovčeva gostilna in gostilna Pri Zgoncu.

Vse ceste so bile netlakovane. Cesto 4. maja so asfaltirali šele  nekje 1962, Veliko gaso pa 1964. Takrat so na vogalu današnje zadruge prebili prehod in uredi trgovino z mesnico.

Med hotelom in gostilno je bil prehod in balkon.Oboje je bilo bogato okrašeno z rožami. Žumrov hotel je bil najbolj reprezentančen lokal v Cerknici.Pred vhodom so se slikali občinski odborniki.
Oblečeni so nedeljsko. Je mož na sredi ceste kar sam g. Žumer?Otroci so mi bili na prvi pogled znani. Nekaj jih že imamo na fotografiji s skiroji, le da so tam kakšno leto ali dve mlajši.

Ob fotografiranju je bilo toplo in sončno. Otroci so v kratkih hlačah, odrasli pa so še vedno topleje oblečeni. Fotografija je nastala verjetno spomladi, pozno popoldne. Najbrž je bila nedelja ali pa celo Velika noč.

Tudi ta dva fantiča sta lahko na  fotografiji s skiroji.
Sosednja stavba ni bila ravno najbolj ugledna. Izgledala je precej starejša od  Žumrove gostilne. Okna so še zamrežena in s polkni. Kovinska vrata so zaprta nad njimi pa je napis, kjer lahko razberemo le “JAKOB….” Je bila tu že takrat  trafika?Odprta polkna so služila za pripenjanje reklam.

Poleg glavne table je še ena, temnejša. Pri izdelavi je  fotografija postala neostra po vseh robovih zato so napisi na tej drugi tabli popolnoma nečitljivi.

Na levem oknu so steklenice. V njih so verjetno smrekovi vršički v sladkorju ali nekaj podobnega, kar je zorelo na soncu.
Foto Mara, Dolenji Logatec, je v naših koncih večkrat fotografiral(a).

Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: Foto Mara, Dolenji Logatec
Zbirka: Iva Ravšelj
Skenirano: 3. 7. 2010 Foto Žnidaršič
Oblika: razglednica

5 komentarjev leave one →
 1. Janja Kozarka permalink
  27. 08. 2010 08:31

  Kako zanimiv napis za trgovino
  VELETRGOVINA Z VINOM IN ŽGANJEM
  ZALOGA PIVA. Danes bi verjetno pisalo z alkoholnimi pijačami, včasih so bili pa bolj neposredni.
  Ni čudno, da so potrebovali toliko gostiln v neposredni okolici, saj je bilo oglaševanje na vogalu glavne ulice dokaj uspešno. Pa še stroškov z dostavo do bližnjih gostiln ni bilo veliko.

 2. Janez permalink
  27. 08. 2010 11:14

  Skoraj 30 let sem vsak dan hodil mimo Žumrovega hotela , pa nisem vedel da je bilo to tudi Žumrovo.
  Balkon nad sedanjo trgovino pa je še sedaj zelo markanten- zanimiv, (lepši pa kot so sedaj v modi).

 3. 27. 08. 2010 18:46

  V Cerknici sta bili dve pomembni točki; prva ”na placu” in druga na ”Žumrovem ogalu.”

 4. Kaja Zgonc permalink
  28. 08. 2010 15:26

  Celotna stavba, tudi neugledni desni del je bila Žumrova. Ta del je imel po 1. svetovni vojni v najemu Jakob Krajnc. Kot vojni invalid je bil brez noge. Imel je trgovino, njegova žena Ivana pa gostilno na zadnji strani hiše. V nadstropju je živela cela družina z 12 otroki vse do požiga Cerknice.
  Tako mi je danes povedal star ata, Jakob je bil namreč moj prapradedek.

  • 28. 08. 2010 17:19

   Bravo, Kaja! Tvoja dopolnitev je izdatna in zanimiva. Vidim, da imaš veze za informacije o preteklosti. Še kaj se oglasi.

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: