Skip to content

1935 Cerknica – Žumrova hiša

23. 08. 2010

Žumrovo hišo danes imenujemo Delikatesa. Zgornje nadstropje je do današnjh dni ostalo dokaj  nespremenjeno, spodnji del pa se je močno spremenil.

Stavba je očitno od vedno namenjena trgovini. Ves čas, kar se spomnim, je v njej to ali ono trgovsko podjetje. Tu je bila tudi prva samopostrežba v Cerknici, prej smo poznali le trgovine, kjer je bil prodajalec na drugi strani pulta. Napredek v tehnologiji pakiranja blaga je omogočil nov način prodaje.

Najbolj levo je prodajalna obutve. Vrata so zaprta s kovinsko roleto.  Kasneje je bila v teh prostorih prodajalna čevljev Bata in še kasneje  Borovo. V sedemdesetih letih je bil tu gostinski lokal z restavracijo. V poletnem času je lokal imel nekaj miz tudi zunaj.

Naslednja vrata imajo še dodatna kovinska vrata. Nad njimi je napis: “Gostilna Javornik, Ivan Žumer”. Ne spomnim se, da bi bila kasneje  še kakšna druga gostilna v Cerknici imenovana Javornik.   Na vratih so odgrnjene zavese.

Bolj na desno so glavna, vhodna vrata. Vodijo verjetno na stopnišče za zgornje nadstropje. V začetku šestdesetih let so bila zamenjana z aluminijastimi.

Prav na desni so zaprta, kovinska vrata, nad njimi pa tabla:” VELIKOPRODAJA TOBAKA, Ivan Žumer

Obe trgovini (s čevlji in tobakov) sta bili zaprti, gostilna pa daje občutek, da je odprta. Najbrž je bila fotografija narejena v  nedeljo.

____________________________________________________________

Na največji povečavi lahko bolj zaslutim, kot preberem, tudi napis nad levimi vrati: “Tovarniška zadruga čevljev HERKULES, podr. tvrdke Ivan Pre??? Kranj.
Na strani proti cesti so bila kar štiri vrata.  Pri glavnih je obešena temna tabla v obliki elipse, ki je naznanjala, da je v stavbi sedež uradnega organa. V sredini je grb, polkrožno pa je spodaj in zgoraj napis. V zgornji vrstici piše “JAVNI NOTAR

Fotografije nisem uspel dovolj povečati, da bi napis v celoti uspel prebrati, oziroma uganiti.

Tako izgleda cela razglednica.
Žal, manjkajo podatki o avtorju.

Kraj: Cerknica
Datum: trideseta leta
Avtor: neznan
Zbirka: Iva Ravšelj
Skenirano: 3. 7. 2010 Foto Žnidaršič
Oblika: razglednica

One Comment leave one →
  1. 23. 08. 2010 07:46

    Prodajalno obutve je kasneje nadomestila prva prodajalna, ki se je imenovala Tekstil. V njej sem kot zelo majhna punčke šla kupit svojo prvo jopico. Seveda se je mama prej dogovorila z Mrganovo Ivanko našo sosedo, ki je tam prodajala, hočem reči Kozarke Janje mami.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: