Skip to content

1965 Podgora – Ivanka v športnem vozičku

18. 10. 2011

Voziček, ki je bil Ivankino prevozno sredstvo, je kupil njen oče. Kje ga je kupil, ga ne moremo več vprašati. O kakšnem varovalu in varnostnih pasovih je lahko človek samo sanjal, takrat življenje še ni bilo tako nevarno. Imel pa je lesena gumirana kolesa, blatnike, stranska držala. Ročaj je bil primeren za bolj majhne ljudi – očetje otrok niso vozili prav pogosto.

Bil je ves lesen, po sedišču  in naslonjalu oblazinjen s skajem. Podvozje je bilo nekoliko vzmeteno, da je bil otrok za takrat skoraj kot v ” mercedezu”. Za naslonjalom pa je imel lesen predal,  shrambo za stekleničko in kakšno manjšo otroku potrebno stvar. Dojenje  ni bilo priporočljivo, zato je bil tak prostorček dobrodošel, še zlasti, če je voziček mama rinila, naprimer k zdravniku, 4 km daleč.

Taki vozički so bili moderni kar dolgo časa, imel ga je tudi moj bratranec Marjan, ki je bil  rojen leta 1953. Stric Vinko, ki je bil od njega starejši le 10 let, je po predmestju Loža  z  njim dirkal. Po makadamski cesti in ovinkih so se kolesa kar “sezula”, večkrat je bil voziček v jarku in Marjan na tleh.

____________________________________________________________

Slika je nastala v pomladnem času, deklica je oblečena v volneno jopico in kapo domače izdelave. Gumbi na jopici so v obliki rožic. Na zgornji sliki so dobro vidne žabice ki so jih otroci nosili v tistem času. Bile so z naramnicami in samo do pasu.
Na zadnji strani slike je moj pripis, njeno rojstno ime in letnica rojstva. Slika pa je nastala leta 1965.

____________________________________________________________

Kraj:Podgora
Datum:1965
Avtor:Neznan
Zbirka: Frančiška Antončič
Skenirano: 14. 2. 2011
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
 1. 18. 10. 2011 09:13

  Tudi jaz sem se veliko prevozil na takšnem vozičku. Očitno so bili v modi več kot 15 let. Tako je podoben mojemu, da bom na fotografijah preveril, če ni mogoče celo isti.

 2. Anonimno permalink
  18. 10. 2011 13:58

  Kar oči so se mi spotile ob tej sliki. Jaz sem imela ravno tak voziček. In tudi jaz sem Ivanka.
  Slika me kar napolnila z nostalgijo in prijetnimi občutki. Zelo se mi dopade. Tudi voziček.

 3. 18. 10. 2011 22:14

  Sem preveril, ta voziček ni bil moj. Moj je imel temne “feltne” in na gumah večji profil. Smo ga pa verjetno oddali nekam naprej. Mogoče se bo še pojavil na kakšni fotografiji.

 4. Anonimno permalink
  6. 11. 2011 11:07

  Avtor slike je Ivankina teta Ivanka Novak .

Dodajte komentar

%d bloggers like this: