Skip to content

1939 Podcerkev – Pogreb Rihtarjevega Tomaža

1. 11. 2011

Proti cerkvi in pokopališču sv. Martina se vije pogreb Tomaža Sterle — Rihtarjevega.
____________________________________________________________

Rihtarji so se imenovali vaški veljaki, ki so skrbeli za pravilno oddane dajatve gospodstvu in opravljali predpisano tlako. Zaradi tega so kmetije rihtarjev nekoliko večje od ostalih v vasi. Domače hišno ime Rihtar zasledimo tudi v nekaterih ostalih vaseh po Loški dolini- Babna Polica, Babno Polje.

Rihtarjev Tomaž je vse življenje trdno delal na kmetiji svojih prednikov, pa vendar je za branje knjig in revij izkoristil vsak trenutek. Tudi med futranjem živine je hitro stopil v hišo in prebral nekaj strani. Posebej rad je prebiral Domovino, na katero je bil naročen od začetka izhajanja in hranil vse izvode. Vaščani so radi stopili k njemu in ga povprašali za nasvete. V mladih letih je z ženo nekaj časa je vodil tudi gostilno pri Sterletu, ki jo je predal bratu Francu. Njegova je bila tudi gostilna v središču Starega trga, kje je kasneje deloval internat gimnazije.

Tomaž je bil tudi dolgoletni poveljnik prostovoljnega gasilskega društva Stari trg, ki je bilo ustanovljeno leta 1888. Ob petdeseti obletnici društva so mu gasilci pred domačo hišo postavili transparent, pripravili parado, predali čestitke in venec cvetja, ki je po spominu njegovih naslednikov, s svojo temačnostjo dajal žalni vtis. Tik pred prihodom parade je Tomaž želel narediti presenečenje. S svojo puško je hotel spustiti pozdravni strel, vendar puške v trenutku zbeganosti ni našel nikjer. Neprijetnostim še ni bilo konca. Sosedov sedemletnik naj bi ob prihodu gasilcev imel spremni govor, vendar so ob približajoči paradi vse naučene besede izpuhtele.

____________________________________________________________

Pogreb so vodili gasilci v takratnih uradnih uniformah. Desni ali pa tretji gasilec iz prve vrste bi po primerjanju z drugo fotografijo bil Janez Sterle–Rihtarčkov.
Vaščani, predvsem sosedje so imeli nalogo nošenja darovanih vencev. Na enem je viden napis Kraševcevih- sorodnikov iz Žerovnice. V drugi vrsti na levo je Anton Hace–Točkov, v predzadnji vrsti iz leve France Hace– Točkov. V zadnji vrsti je kaplan Franc Kramarič.
Krsto so peljali s konjsko vprego in gasilskim spremstvom. Po starosti deklic v plaščkih, ob desni strani tik za gasilskim spremstvom krste sklepam, da sta sorodnici Zinka in Stanislava Mavko.
Fotograf je iz takrat še travnega pobočja Ulake v ozadju ujel del Javornikov, Devina v že vidnem zaraščanju, ceste proti Varhu, vasi Dane in pred njo Jakopcovo kapelico ob stari poti.

Slovarček:

 • futranje: krmljenje

____________________________________________________________

Viri:

 • Zinka Škrbec, Stanislava Mavko
 • Stanislav Hace
 • Janez Kebe, Loška dolina z Babnim Poljem II. del, 2002

Kraj: Podcerkev
Datum: 1939
Avtor: neznan
Zbirka: Stanislav Hace
Skenirano: 5. 7. 2011
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  5. 11. 2011 05:45

  Na enem je viden napis Kraševcevih- sorodnikov iz Žerovnice.

  The Zigmund family hisa is Krascevc 45 in Zerovnica.

  I think the relative is Janez Zigmund (1906 – 1976). Janez was the eldest son from the second marriage of his father Josef Zigmund (1857-1942) to Alozija Truden (1971-1933).

  A photo of Janez taken in his 60s is very similar to the young man here (eyes, nose and eyebrows are identical).

  As his father Josef was nearly 80 years old and crippled by arthritis(?), it is likely that his eldest son should represent the family at the funeral.

  I do not know how the Zigmunds are related to Tomaža Sterle — Rihtarjevega.

  Maria C (Australia), direct descendant of Josef Zigmund (1857-1942).

Trackbacks

 1. 1939 Podcerkev – Novomašnik Alojz Sterle « Stare slike
 2. 1941 Stari trg – Gasilci « Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: