Skip to content

1965 Stari trg – Razglednica, pogled z Ulake

31. 10. 2011

Stari trg pri Ložu je upravno in kulturno središče občine Loška dolina.

Prvotno se je kraj imenoval Lož. Iz varnostnih razlogov in zaradi boljše  oskrbe  z vodo so  naselje leta 1341 preselili  pod Loški grad. Novo naselje je prevzelo tudi ime, staro naselje pa so poimenovali Stari trg ( Altenmarckt). Poselitvena tradicija na tem prostoru izhaja že iz prazgodovine (Ulaka). V pisnih virih pa je kraj prvič omenjen 1237.

____________________________________________________________

Med drugim je to tudi  rojstni kraj slikarja Lojzeta Perka in pesnice Maričke Žnidaršič.

Kdaj je nastala ta razglednica mi ni znano, zagotovo pa preden so v Starem trgu postavili bencinsko črpalko, ker je na tej sliki še ni.

Na njivah za trgom je polje “posejano” s številnimi ostrnicami. O tem početju sem že pisala v prispevku o Kozariščah.

____________________________________________________________

Podolžna stavba spodaj levo na izrezu je župnišče. Velika  stavba v spodnjem desnem kotu je farna cerkev Sv. Jurija.Levo od cerkvene strehe je Lenarčičeva hiša štirikapnica.Današnjega dela Starega trga, ki se imenuje Gradišče takrat še ni bilo. Zadaj so 4 hiše v vrsti. Od leve Krepajeva, Klančarjeva, Tišlarčkova in še Šepcev skedenj (skedin).V zadnjem desnem kotu teče poševno, v ravni črti, z grmovjem obraščena pot. To je danes Ulica Bračičeve brigade. V sredini je hiša Jakcevih.
  Zvonik (turən) cerkve stoji ločeno od same cerkve. Taka postavitev zvonika ni ravno običajna.Zvonik, ločen od cerkve, je v turških časih služil za utrdbo. Prvotno namreč ni imel vhoda spodaj, ampak skozi odprtino 6 m nad sedanjimi vrati. Sledovi te 1,8 m visoke in 0,9 m široke odprtine so še dobro vidni. Na zunanji strani je zazidana le s 40 cm debelim zidom, medtem ko so ostale stene zvonika debele en meter. V zvonik se je prišlo od zunaj po lestvi. Branilci so ob napadu za seboj potegnili lestev in zaprli vrata.Prvotno župnijsko pokopališče je bilo ob cerkvi; leta 1878 je bil na njem pokopan zadnji pokojnik.Poslopje tik za zvonikom je del cerkvene zakristije (žagrada). Zadaj za cerkvijo, po dolgem postavljena hiša,  je znana starotrška, Benčinova  gostilna.
Samo po napisu na prednji strani razglednice sklepamo, da je avtor cerkniški fotograf Jože Žnidaršič

____________________________________________________________

Viri:

  • Ana Kraševec
  • Kebe, Janez: Loška dolina z Babnim Poljem I; Ljubljana 1996

Kraj: Stari trg
Datum: neznan, verjetno šestdeseta leta
Avtor: Jože Žnidaršič starejši

Zbirka:  Jožefa Šumrada
Skenirano: 26. 8. 2010
Oblika: razglednica

Dodajte komentar

%d bloggers like this: