Skip to content

1945 Podcerkev – Pred Hlepinovo hišo

3. 11. 2011

Tu je stala Hlepinova hiša. Na sliki je le še pogorišče.  Na naših straneh smo že objavili fotografijo,  ki je nastala, ko so ruševine očistili.


____________________________________________________________

Prav lepo je razvidno, kako velika in mogočna stavba je bila  Hlepinova kmetija. Njihovi gozdovi so sloveli z najdebelejšimi hojami in imela je košenine, večje od drugih kmetij v vasi. Zato je dobila vzdevek “senena kmetija”.

Za vrati in dvojimi prav majhnimi okenskimi odprtinami v spodnjem desnem kotu je bil hlev. A si danes lahko to predstavljamo? Verjetno bolj težko. Danes ob vse težjih razmerah in razvrednotenju kmečkega dela ostaja vse več izpraznjenih, celo sodobno izgrajenih hlevov, kaj pa šele, da bi se nahajal v sklopu hiše. Takrat pa to ni bilo nič nenavadnega.

Majhni in z živino napolnjeni prostori so bili ob mrzlih zimskih dneh tudi topla prenočišča. Ob številčnih družinah je zmanjkalo prostora ob krušnih pečeh ali v kambrah in sobe zgornjih nadstropij so bile vedno neogrevane. Starejši otroci, bolj že fantje, so prespali  pod velbanim stropom v zasilnih visečih ležiščih.

____________________________________________________________

Vsi trije so Peruškovi–Bločanovi in sosedje Hlepinovih;

  • Francka
  • mama Ivanka
  • Ivan
 Pritegnili so me kamniti okraski na levem robu pročelja hiše, katerih podobnost je moč najti tudi na sliki Škrbceve hiše.

Slovarček:

  • kambra: manjša soba poleg glavne sobe v hiši

____________________________________________________________

Viri:

  • Marija Perušek

Kraj: Podcerkev
Datum: 1945
Avtor: neznan Franc Truden1
Zbirka: Marija Perušek
Skenirano: 20. 8. 2011
Oblika: fotografija


1 spremembe 5. 4. 2012

Fotografijo smo našli med negativi, katerih avtor je Franc Truden


Dodajte komentar

%d bloggers like this: