Skip to content

1971 Kozarišče – Lončarjev plac

16. 11. 2011
tags:

Lončarjev plac 1971

Starejši so ta osrednji prostor na vasi klicali Lončarjev plac. Ker pa vasi lončarji  že zelo dolgo ne obiskujejo več, se je tudi ime nekam izgubilo. Prostor smo začeli klicati “na vasi” ali “pred trgovino”, saj je v Šumradovi hiši in kasneje v Anžicovi  dolga leta delovala trgovina z mešanim blagom.

Na zeleni površini na sredini tega prostora je vaška mladina na dan Slovenske osamosvojitve  posadila  mlado lipo – simbol Slovenstva. In ker so,  po stari slovenski navadi,  lipe kraj  srečevanja in druženja, smo za njen 20 rojstni dan Kozarci to tudi storili.  Bilo je nadvse veselo. Za to priložnosti je nastal tudi filmček z naslovom Kozarišče – Podobe preteklosti. Več o druženju pa lahko preberete  v Obrhu št. 4/2011, na strani 33.

O fotografiji imajo v Slovenskem etnografskem muzeju zapisano:  “Lončarjev plac” (glavni trg, kjer so nekdaj prodajali lončarji) v Kozarišču pri Starem trgu v Loški dolini. 

____________________________________________________________

Na tem prostoru  je od nekdaj glavno dogajanje v vasi saj je bila tu dolga leta trgovina, včasih tudi gostilna, do nedavna avtobusno postajališče….Slikano je iz smeri Šmarata, cesta desno zavije v smeri gradu Snežnik, levo pa zavijemo iz vasi v smeri Pudoba.
  Jagrova hiša je tu krita že z valovitkami.Pred Jakopcevo hišo čakajo na avtobus. Čakajoči so se zamaknili v senco hiše. Starejša ženica med čakajočimi je  Žagarjeva tetka –  Koderca Frančiška. V času posnetka je Lončarjev plac še  služil  kot avtobusna postaja. To je veljalo vse do predlani, ko smo se vaščani naveličali čakati občinske može in na lastno pobudo in s pomočjo vaške agrarne skupnosti, postavili lično leseno čakalnico. Mesto postajališča pa smo zaradi varnosti prestavili malo nižje po Petelinji gasi.
Na motorju s koso v roki. Priročno, a zagotovo ni pomislil, da je tudi zeeelo nevarno. Jagrova štala je tu že brez strehe.

____________________________________________________________

Kraj: Kozarišče, Lončarjev plac
Datum: poleti 1971
Avtor: Tanja Tomažič
Zbirka: Slovenski etnografski muzej, slika št.  F0002332 -33 /II
Skenirano: 3. 8. 2011 (SEM)
Oblika: skenirana datoteka

5 komentarjev leave one →
 1. Janja Kozarka permalink
  25. 11. 2011 08:37

  Na desni spodnji vogal Jagrove strehe, tam kjer je valovitka odlomljena, je bila pritrjena ena zarjavela tablica z napisom AVTOBUSNA POSTAJA.
  Vogal valovitke je odkrušil prav avtobus.

Trackbacks

 1. 1971 Kozarišče – Lončarjev plac (2) « Stare slike
 2. 1959 Kozarišče – Čoke gredo vlačit « Stare slike
 3. 1962 Kozarišče – Jagrova štala « Stare slike
 4. 1925 Kozarišče – Blatna gasa « Stare slike

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: