Skip to content

1960 Cerknica – Razglednica z Loškega

8. 12. 2011

Okrog leta 1960 se je fotograf povzpel na Skrajnik in kamero obrnil proti jugovzhodu ter naredil ta posnetek. V ozadju se dviga 1114 metrov visoka Slivnica, ki varuje kraje na svoji južni strani pred severnimi vetrovi. Malo pod njenim vrhom se vidi planinski dom, do katerega lahko pride pohodnik iz Cerknice v dobri uri. Prvi, najnižji hrib Slivnice skoraj še ni zaraščen.

Spredaj levo od Nove ceste se vidijo njive na Prerobkih in dva kozolca — toplarja. Eden je Šrangarjov, drugi pa Vrdjanov. Pri ovinku pred Cerknico na drugi strani ceste pa stoji Olarjov toplar, ki je pred nekaj leti pogorel.

Na vznožju Slivnice so razvrščene novo zgrajene hiše Brestovih delavcev. Spredaj v spodnjem desnem kotu se med smrekami skriva kapelica, ki je bila zgrajena v spomin žrtvam prve svetovne vojne. Levo od kapelice stoji hiša in gospodarsko poslopje, ki ju je naredil krojač France Kranjc po drugi svetovni vojni, saj je njegov dom v Svinjskem riglu med drugo svetovno vojno pogorel.
Spredaj levo je še nedograjena stavba osnovne šole, katere svečana otvoritevje bila šele ob občinskem prazniku 19. oktobra 1964, saj je njena gradnja takrat zaradi pomanjkanja investicijskih sredstev za nekaj časa zastala.Na Slivnici se vidi svetlo črto. To je nova pot, ki so jo zgradili mladinci v delovni brigadi. Nad črto na desni strani fotografije pa je Zimcova ogradca.
Zgoraj levo pod borovci na Slivnici je zgrajen Brestov protipožarni bazen, ki je služil tudi kopanju. Danes bazena ni več.V sredi slike se vidi Brestov blok, seveda še nedokončan, v gradnji.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1960
Avtor: Jože Žnidaršič (slepamo glede na napis)
Zbirka: Matjaž Žnidaršič – Šentek
Skenirano: 26. 4. 2011
Oblika: Skenirana fotografija

3 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  9. 12. 2011 14:58

  Polja in njive so pa obdelana.
  Današnja podoba teh njiv je čisto drugačna.
  Včasih grem na Slivnico pa jih lohko preštejem tiste,ki so zorane in obdelane.
  Od Grahovskega pokopališča pa do Cerknice je dovolj prstov,ki jih imaš na sebi, da jih prešteješ.

 2. 15. 05. 2015 18:31

  Fotografija je glede na fazo izgradnje šole nastala med letoma 1961 in 1964.

Trackbacks

 1. Trnje | Fotodnevnik – ena na dan

Dodajte komentar

%d bloggers like this: