Skip to content

1933 Cerknica – Poplava

29. 12. 2011

Fotografija je bila posneta 21. 9. 1933, dan po hudem deževju v Cerknici. Neznani fotograf je stal v družbi ljudi na suhem, na križišču Nove ceste in Velike gase.


____________________________________________________________

Tudi sam se spominjam večih poplav v Cerknici, saj pri nas opazujemo in beležimo vremenske pojave od leta 1939. Tega leta je namreč prišel v Cerknico moj oče za poslovodjo v trgovino Bata. Prejšnji poslovodja Bate v Cerknici je opazoval vremenske pojave in meril višino padavin. In že drugi dan, ko je oče nastopil službo, je prišel nekdo iz Meteorološkega zavoda iz Ljubljane in ga prosil, če bi od prejšnjega poslovodje prevzel tudi merjenje padavin in sicer le toliko časa, dokler ne najdejo drugega.

Potem se je začela in končala druga svetovna vojna in kmalu po njej je bil pri očetu nekdo iz Hidrometeorološkega zavoda in ga prosil, če bi lahko nadaljeval z meritvami padavin in sicer le toliko časa, dokler ne dobijo drugega. Očetovo ime da so našli v arhivu. Oče je seveda privolil, vendar začasno.

Ko je leta 1976 oče umrl, sem to sporočil na Hidrometeorološki zavod. Čez nekaj dni se je oglasil nekdo in me prosil, če lahko jaz merim padavine in sicer le toliko časa, dokler ne najdejo drugega. Seveda sem pristal.

Pred nekaj leti Agencija za okolje RS, ki zdaj opravlja to dejavnost v Sloveniji, ob 150 letnici organiziranega opazovanja vremena v Sloveniji povabila v Ljubljano nekaj dolgoletnih opazovalcev vremena. Do takrat se je pri naši hiši merilo padavine že 63 let. Takrat se dobil pismeno priznanje. Zahvalil sem se za priznanje in povedal pravkar napisano anekdoto z zaključkom, da po moji smrti ni treba hiteti in iskati drugega opazovalca, saj bo to delo začasno opravljal moj sin Aljaž.

____________________________________________________________

V ozadju na levi strani kamnitega mostu stoji Farbarjeva hiša. Po pripovedovanju starejših so bili v času te povodnji Farbarjevi otroci ujeti v hiši na krušni peči, saj je bila vse okrog naraščajoča voda. Takrat je Farbarjev sosed France Urbas — Levškov France iz žaganc in tramičkov na hitro zbil splav in z njim Farbarjeve otroke s peči odvažal enega za drugim iz poplavljene hiše na varno.

Levo od Farbarjeve hiše stoji Rakovcava hiša. Na njej sega voda skoraj do oken. Kot zgleda, je voda nosila tudi nekaj hlodov.

Kot mi je povedal Vojko Harmel, je njegov oče Ivo pomembne fotografije skrbno dokumentiral. Kako bi drugače dognali točen datum te povodnji, če ne bi bilo na hrbtni strani stare slike teh podatkov?

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica, pri mostu
Datum: 21. 9. 1933
Avtor: neznan
Zbirka: Vojko Harmel
Skenirano: 8. 12. 2011
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. 29. 04. 2021 12:32

  Fotografija je bila objavljena v Tedenske slike, priloga Domovini, 5. 10. 1933

  https://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:doc-PKKP92TT/d3373e74-cdb5-45c4-83df-24050ca6b6ce/PDF

  Pripis k sliki:
  Slika poleg nam kaže poplavo v Cerknici, kjer je potok Cerkniščica drl po glavni cesti mimo Žumrovega hotela proti sadovnjakom.

Trackbacks

 1. 1957 Cerknica — Farbarjevi « Stare slike
 2. 1933 Cerknica – Povodenj | Stare slike

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: