Skip to content

1953 Cerknica – Trije prijatelji na mostu

30. 12. 2011
tags: ,
by

Aprila 1941 so umikajoče se enote staro jugoslovanske vojske zrušile stari kamniti most, da bi preprečili napredovanje italijanski vojski. Kmalu po koncu druge svetovne vojne so naredili nov, leseni most.


____________________________________________________________

Stari kamniti most je bil vse prej kot priljubljen, saj je bil zelo visok in ozek. Včasih so morali, če je bil voz pretežak, vpreči dodatne konje ali vole, da so tako premagali klančino. Še posebno je bilo težko za tiste vprege, ki so prišle iz smeri Dolenjega jezera in so morali pred tem še ostro zaviti. Ipavči oče, ki so stanovali ob mostu,  so morali tako s svojimi volmi velikokrat forajtati.

Ko je bil stari most podrt, so najprej postavili deske za pešce, nato leseni most in šele kasneje ograjo.

V ozadju je hiša in žaga Huga Milavca, ki so jo kasneje porušili in v šestdesetih letih njenem mestu postavili Brestove bloke.

____________________________________________________________

Vinko Žnidaršič — Šentkov

Jože Žnidaršič — Bajčkov je kot fotograf hodil po Cerknici in fotografiral tiste, ki so želeli ovekovečiti trenutek na sliki. Verjetno je bilo tako tudi v tem primeru. Trije prijatelji so si najbrž rekli: “No pa se dajmo slikat, da bomo imeli sliko za spomin”.

Alojz Hren — Hrenov Slavc

Njihove življenjske pot so se kasneje ločile, dva sta ostala v Cerknici, tretji, Hrenov Slavc pa je odšel s trebuhom za kruhom v Avstralijo, kjer živi še danes.

Janez Žumer

Frizure so bile takrat drugačne, ko so sedaj v modi. Počesani so bili nazaj, za posebne priložnosti pa so jih s pomočjo cukra  še bolj utrdili. Oblečeni v rekəlce in hlače na rob, obuti v težke čevlje. Janez je bil že bolj moderen, saj je imel že rekəlc na fršlus, pa tudi čevlji nimajo šnirnic.

Na zadnji strani je opomba, kdo in kdaj so se slikali.

Slovarček:

 • forajtati: pomagati z dodatno vprego
 • cuker: sladkor
 • fršlus: zadrga

____________________________________________________________

Viri:

 • Vinko Žnidaršič — Šentkov

Kraj: Cerknica
Datum: 1953
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Matjaž Žnidaršič – Šentek
Skenirano: 15. 2. 2011 (Šentek)
Oblika: skenirana datoteka

3 komentarji leave one →
 1. Slavko iz Australie permalink
  31. 12. 2011 08:02

  Kaksno presenecenje slika iz leta 1953 trije prijatelji na mostu danes trije mozakarji bi lahko zapisali. Ne spominjam se te slike zato mi bo v drag spomin takoj sem jo spravil v kljucek.Obudila mi je spomine na mnoge prijatelje iz mladih let na zalost mnogo jih ni vec med nami.Hvala ti Vinko in vsem vam ki tako lepo urejate stare slike.

  Vsem vam pa zelim srecno in uspeha polno Novo leto 2012

  • Anonimno permalink
   31. 12. 2011 11:28

   Slavko, tudi vam in vaši družini želim srečno in zdravo Novo leto 2012.

   Hvala za lepe želje od vseh Šentkovih. V letu 2012 pa se bom potrudil, da bomo objavili še kaj podobnega. Veseli me, da vas je slika razveselila in vam polepšala dan.

Trackbacks

 1. 1952 Cerknica — Na mostu « Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: