Skip to content

1920 Metulje – Fotograf na terenu

2. 01. 2012


____________________________________________________________

Med zbirko starih slik pri gospe Mariji Perušek nisem mogla mimo posnetka tega dekleta. Pritegnila  sta me njegova jasnost in enostavnost dekletovega poziranja. Z  zlivanjem vseh ostalih podrobnosti dobimo preprost, lep spomin, kot bi bil naslikan. Zdelo se mi je smiselno, da ga objavimo, čeprav o njem nimam veliko podatkov ali zgodbe. Kot nepoznavalka tudi ne morem opisovati načina in tehnike takratnega fotografiranja, zato to delo prepuščam vsem ki se na to bolje spoznajo. Mogoče nas bo o tem kdo seznanil s kakšno besedo.

Pred poslikanim platnom je fotograf postavil na stran obrnjen lesen stol.  V  beli bluzi, temnem krilu in brez kakršnega koli nakita je sedlo dekle, ki izstopa od ozadja.

____________________________________________________________

“Kot se spomnim, je to moževa sestrična”, je dejala gospa Marija Perušek. Vzela sem že večkrat uporabljeno knjigo Janeza Kebeta- Loška dolina z Babnim Poljem, da sem prišla do vsaj nekaj oprejemljivih podatkov. Iz družine Perušek št. 22 se je v Metulje št.16 s Karlom Širajem poročila Neža (r. 1880). Iz teh podatkov je možna tudi približna določitev starosti dekleta in letnice nastanka posnetka.
Vejica vrtnice ali šipka oznanja poletne dni.
Bele nogavice in čevlji s peto na damsko prekrižanih nogah.

____________________________________________________________

Viri:

 • Marija Perušek
 • Janez Kebe, Loška dolina z Babnim poljem, 2002

Kraj: Metulje
Datum:približno 1920 ali kakšno leto več
Avtor:neznan
Zbirka: Marija Perušek
Skenirano: 20. 8. 2011
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
 1. Janja Kozarka permalink
  2. 01. 2012 12:57

  Zaradi poslikanega ozadja dobimo občutek, da je posnetek nastal v notranjem porstoru, ko pa se ozremo na tla ugotovimo, da je nastal zunaj, najverjetneje na kakšnem dvorišču.

 2. Lojze mazij permalink
  9. 01. 2012 20:15

  Nekaj dodatnih podatkov smo izvedeli od Marije Širaj – Lenčkove iz Metulj. Neža je bila druga žena Karla Širaja – Jurjevega iz Metulj. Imela sta hčerko Malko, ki je bila neporočena in ni imela potomcev. Karl je imel otroke tudi s prvo ženo in današnji gospodar na Jurjevi domačiji Jaka Širaj je vnuk Karla Širaja.

 3. anitamanfreda permalink
  12. 01. 2012 16:34

  Gospod Mazij, hvala za trud da ste nam priskrbel razpoznavnejše podatke o dekletu iz slike.

 4. Anonimno permalink
  23. 03. 2013 16:20

  Gospod Lojze Mazij,
  z navedenimi podatki,ki jih je posredovala ga. Marija Širaj iz Metulj se strinjamo, dodajamo pa še to, da Malka ni bila edinka, ampak je imela še sestro Nežo ter šest bratov ( Jože, Karel, Lojze, France, Tone, Andrej).

  Lp,
  Jaka Šraj

Dodajte komentar

%d bloggers like this: