Skip to content

1926 Rakek – Razglednica železniške postaje

15. 02. 2012

Na razglednici je park Zvezda na Rakeku, na današnjem Trgu padlih borcev. Na desni strani v ozadju je videti Domiceljevo hišo, na levi v ospredju pa poslopje bivšega sodišča, za lipami pa železniško postajo.


____________________________________________________________

Pred lipami so 17. oktobra postavili spomenik kralju Aleksandru I. in so ga na ukaz fašistov odstranili leta 1941.
Na istem mestu so 7. julija 1953 odkrili spomenik v spomin petdesetim žrtvam našega osvobodilnega boja. Takrat so okrog parka postavili tudi kamnito ograjo in naredili prehod sredi njega. Ostalo pa je ime Zvezda.

____________________________________________________________

Za lipo se skriva železniška postaja, o njej bomo kaj več napisali kdaj drugič. V ospredju pa vidimo poslopje nekdanjega sodišča na Rakeku.
 • V času nastanka fotografije (1926) je bila v tej stavbi carinarnica, ki je bila namenjena tranzitnim pošiljkam.
 • Od 21. septembra 1945 je bil tu sedež Okrajnega sodišča na Rakeku, ki se je tekom let večkrat preimenovalo in svoj sedež leta 2001 pod imenom Okrožno sodišče preneslo v Cerknico.
 • Tu je bil tu tudi sedež zemljiške knjige.
 • 21. maja 2005 je bivša sodna plača na Rakeku dobila novo ime – “Društveni center Rakek”. Prostore za svoje delovanje pa so v centru dobili: Društvo za tehnično kulturo Notranjska, Jamarsko društvo Rakek, Radio klub S59 DMB Cerknica, Kulturno društvo Rak Rakek, Društvo za podvodne dejavnosti Rak Rakek, Planinsko društvo Cerknica, Safe Racing Club, Turistično društvo Rakek. V centru je tudi skladišče krajevnega štaba civilne zaščite. Koliko jih je dejansko še tam, ne vem.
V parku so bile postavljene lesene klopi na kamnitih nosilcih, ki še vedno stojijo, čakajoč na odrešitelja, ki jih bo obnovil, saj je bilo v lipovi senci prijetno posedeti, sploh spomladi, ko so lipe cvetele. Posedali so že takrat, pa tudi sama se še spomnim, da je mojega starega očeta in mene stara mama večkrat nagnala: »Pojdita v zvezdo!«, da je imela mir pred nama.
Na levi je Raljevičeva hiša, na desni pa Domiceljeva, kjer je bila trgovina pred vojno, po vojni, pa prva samopostrežba na Rakeku, pa Vinotoč in Buffet. Nobenega od vidnih dreves ni več. Pred Raljevičevo hišo pa je škarpa z gredico, sredi katere je še nedavno tega stala mogočna smreka.
Razglednica je bila odposlana 17. oktobra 1926, založil pa jo je Leo Grom, ki je imel trgovino z mešanim blagom.

____________________________________________________________

Viri:

 • Ivanka Gantar: Rakek, Založba Mladika, Ljubljana 2005

Kraj: Rakek
Datum: 1926
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 24. 11. 2011 (Ivanka Gantar)
Oblika: skenirana datoteka

8 komentarjev leave one →
 1. karmen permalink
  11. 08. 2013 13:43

  Popravek: Pred Raljevičevo hišo (zdaj škarpa z gredico) je nedavno tega stala mogočna lipa (vidna na sliki) in ne smreka.

 2. Ivanka Gantar permalink
  11. 08. 2013 20:22

  Takrat ja, ampak kasneje se jaz spomnim smreke. Štor je še sedaj. Bomo vprašali gospo.

 3. karmen raljevič permalink
  12. 08. 2013 22:22

  Sem preverila pri Raljevičevih in je bilo stanje sledeče: Štor, ki je še sedaj viden je štor lipe v katero je leta 2005 udarila strela in jo je bilo zaradi tega potrebno podreti. Levo od lipe so sedaj smreke in macesen katere so bile zasajene okrog leta 1980. Pred tem pa je na tem mesto rasel divji kostanj, ki ga je podrlo neurje okrog leta 1960.

  Gospa Ivanka pohvalno je, da ste objavili sliko in spremno besedilo, saj je to velik in pomemben prispevek k zgodovini Rakeka. Popravek pa objavljam le zato, ker te podatke poznam iz prve roke.

 4. Ivanka Gantar permalink
  13. 08. 2013 14:16

  Stare slike objavljamo tudi zato, ker več glav več ve. In prav je, da objavljate popravke. Hvala. Očitno pa moj spomin ni več tako zanesljiv. Kar še kdaj se oglasite.

Trackbacks

 1. 1965 Rakek – Železniška postaja (1) | Stare slike
 2. 1971 Rakek – Vzdolžni profil proge | Stare slike
 3. 1950 Rakek – Očetje in hčere | Stare slike
 4. 1891 Cerknica – Društvo za olepšavo trga | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: