Skip to content

1933 Cerknica — Gradnja Štalce

16. 02. 2012

Slika iz leta 1933 prikazuje preurejanje Drnulcove Štalce v sodoben gasilski dom. Gasilci so imeli prej svojo opremo z brizgalno vred shranjeno v spodnjem delu Urbancovega tabora (poleg zdajšnjega urarja). Takratni lastnik tabora je bil gospod Obreza. Leta 1924 so gasilci osnovali tudi svojo godbo. V tistem času je požarni okoliš obsegal poleg Cerkniške še območje Loške doline. V Štalci so cerkniški gasilci domovali do leta 2006, ko so se preselili v moderen gasilski dom nasproti Žajfnce.

V Štalci je stanoval učitelj petja Viko Žnidaršič — Bajčkov Viko z družino. Njegov sin Tomo je bil moj sošolec v osnovni šoli. Vikotov sin Viko je bil nekaj starejši, Marjan in Nuška pa sta bila mlajša.

____________________________________________________________

Na sliki se vidi tudi gradnja sušilnega stolpa za cevi. Takrat so bile cevi še platnene in se jih je moralo po uporabi posušiti, da so se potem shranile suhe. Zdaj to početje ni več potrebno, saj so cevi iz umetnih materialov, na katere voda nima kvarnega učinka.Na vrh stolpa se je vzpenjalo po nekakšnih klamfah, ki so bile zabite v navpične trame stolpa. Popolnoma nezavarovano se je vzpenjalo v stolp nad globino. In Bajčkov Tomo si je nekoč zaželel, da bi pogledal Cerknico z vrha stolpa. Ko je bil že skoraj na vrhu, je omahnil v globino. K sreči je bil na dnu pod stolpom pesek, tako, da je Tomo po nekaj dneh prišel iz bolnice.

Ob priliki, ko so nekoč gasilci obnavljali stolp, jim je priljubljeni cerkniški kaplan Janko Špec štefan vina prinesel prav na vrh.

Na vrhu stolpa za sušenje cevi so leta 1958 namestili sireno. Do takrat se je za vse gasilske potrebe uporabljala Brestova sirena.Značilen plot Šemičove grede, ki ga vidimo na levi strani slike, je narejen iz leskovih vej — ražnjev, ki so izmenično z vsake strani vstavljeni med tri vodoravne tramiče. Takih plotov je bilo v moji mladosti v Cerknici kar nekaj in meni so bili všeč.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica, Mala gasa
Datum: 1933
Avtor: neznan
Zbirka: Joži Mele
Skenirano: 1. 9. 2011
Oblika: dve fotografiji

Dodajte komentar

%d bloggers like this: