Skip to content

1962 Cerknica — Pust na zadnji poti (2)

20. 02. 2012
tags: ,

Čaščenje Pusta je ljudski občaj. Pomeni konec zime in klicanje začetka pomladi in je povezano s hrupnim rajanjem, obilnim uživanjem hrane in predvsem pijače.

Tudi leta 1962 je Pust preminil. V Žajfnci so ga položili na pare. Do pogreba je bilo potrebno urediti vse, da je zadnja Pustova pot potekala po ustaljenih šegah.

____________________________________________________________

Fotograf, katerega imena še ne poznamo, je ta posnetek napravil leta 1962 na Placu v Cerknici.

V središču slike v beli halji je dolgoletni in legendarni udeleženec Pustnega proslavljanja v Cerknici Stane Urh.

Pred Pogačnikovo hišo na Placu je pritrjena tabla z napisom “Radio elektro delavnica”, v kateri je bil poslovodja električar Lojze Bajc. Zaprta težka pločevinasta vrata dokazujejo, da delavnica ni “delala” in da so zaposleni sočustvovali ob smrti dragega Pusta. V tem lokalu so pred tem, preden je bila v njem ta delavnica, prodajali tekstil in tudi nekaj drugih izdelkov. Takrat sem tukaj kupoval črnilo plave barve in peresca, pa tudi zvezke in svičnike Grafos. Po letu 1960 se je prodaja tekstila preselila v Žumrovo hišo, kjer je bila prej trgovina čevljev Peko.

Brez firbcev pa v Cerknici ni šlo nikdar. Pa saj so firbci publika in brez publike ne bi bilo nebene prireditve. Tistemu, ki si je domislil publiko, bi morali postaviti velik spomenik, saj bi bila brez publike vsaka prireditev brez veze.

Edina vrata, ki se vidijo na tej sliki, vodijo v lekarno. Kasneje se je lekarna preselila Pod kaplanijo in še kasneje v novi zdravstveni dom.

____________________________________________________________
Kraj: Cerknica
Datum: 1962
Avtor: neznan
Zbirka: Stane Urh
Skenirano: 19. 1. 2012
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. Anonimno permalink
    22. 02. 2012 10:21

    Mislm,da je mož v beli halji Čopjetov Stane(Urh)

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: