Skip to content

1953 Cerknica – Maškare pred požgano posojilnico

22. 02. 2012

Težke posledice druge svetovne vojne se močno odražajo tudi na razbitinah posojilnice na Placu pred katero stojijo maškare o pustnem času leta 1953. Vendar pustno veselje, kot pove ustno izročilo, ni zamrlo niti med vojno. Da ne govorimo, da bi ga lahko preprečilo vreme. Ni bilo sile v zgodovini našega lepega kraja, ki bi preprečila Cerkničanom praznovanje pusta tako, kakor temu “prazniku” pritiče. Pa naj kdo reče, da v Cerknici nismo …
____________________________________________________________
Posojilnico so kasneje adaptirali in je bil v njej zdravstveni dom, dokler ni bil pod Peščenku zgrajen nov. Zdaj je v tej zgradbi knjižnica, ki nosi ime po pesniku in našem rojaku. Ta pesnik je Jože Udovič, ki je bil rojen v Urbancovem taboru na Placu, nasproti posojilnice.

Poimenovanje „pust” izhaja iz izraza „mesopust”, sestavljenega iz besed „meso” in „postiti”. S pepelnično sredo, dnem po pustnem torku, se po krščanski tradiciji začenja 40-dnevni post pred veliko nočjo. Pust in pustovanje v Sloveniji sodita med stare, poganske praznike, ki so se obdržali tudi znotraj krščanske tradicije in tako vse do današnjih dni ohranili mesto med priljubljenimi ljudskimi običaji.

Že pred stoletji so naši predniki verjeli, da bodo s šemljenjem pregnali zimo in priklicali pomlad, kasneje pa sta pust in šemljenje — „maškaranje” – omogočala ljudem, da izrazijo svojo kritičnost do okolja in aktualnega stanja ter s tem, ko si nadenejo maske, izrazijo svoje resnične želje in fantazije.

Datum pusta ni vedno na isti dan, je premakljiv. Povezan je z drugim spomladanskim krščanskim praznikom – veliko nočjo. ____________________________________________________________

Tretji z leve stoji Stane Caserman, desno od njega stoji Stane Šajn, šesti z leve pa je Tone Malnar — Lovričkov Tone z Dolenjega Jezera. Pred Tonetom kleči France Tomšič, ki ima v roki palico.
Levo na enem kolenu kleči France Debevec — Matoužinov France, nad njim pa stoji pokrit s klobukom njegov sosed pri sv. Roku France Vičič — Oljkov France.
Kaj bi danes rekle zaskrbljene mamice, ko bi videle svoje otroke tako nalahno oblečene v pustnem času. Zgrozile bi se, pa tudi otroci bi zboleli. Takrat so bili ljudje, tudi ženske in otroci, ter seveda moški, precej bolj utrjeni kakor danes. Ni jih položila v posteljo vsaka sapica.

___________________________________________________________ Viri:

  • Stane Šajn,

Kraj: Cerknica
Datum: 1953
Avtor: neznan Z
birka: Helena Frece
Skenirano: 1. 6. 2010
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. Slavko permalink
    22. 02. 2012 23:48

    Prvi z leve je Loncar Sreco – Samcov.Omembe vredno je tudi desno od vrat zgoraj je crna lisa to je od vnetljive tekocine ki jo je brizgnil iz tanka nato pa se ognjen plamen.
    Namrec posojilnica je bila zazgana direktno.

Trackbacks

  1. 1908 Cerknica – Na Placu « Stare slike

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: