Skip to content

1960 Cerknica — Pocinov ovinek

20. 03. 2012

Slika je nastala leta 1960. Fotograf je slikal iz prvega nadstropja Domicelove hiše. Vreme je bilo oblačno, saj ni videti nobene sence.

Brest je pričel urejati okolico pred tovarno v Cerknici. Najprej je bila porušena stara Brestova mehanične delavnica, ki so jo nekateri imenovali Šerkotova kasarna. V njej je bila pred drugo svetovno vojno orožniška komanda in orožniška kuhinja. Po vojni pa je bila, kot je zapisano, nekaj let Brestova mehanična delavnica.

Na tej sliki se na levi strani, na njenem mestu vidijo že postavljeni robniki.

Pogled na delno porušen Rdeč kotiček. Desno od njega pa je lesena Brestova menza. Kasneje so ne tem mestu zgradili zidano stavbo. Tudi v tej je bila dolgo časa Brestova menza, zdaj pa v njej domujejo bufet Kekec, Zavarovalnica in Elam.
V času nastanka slike je bil Pocinov ovinek še precej oster, primeren za takratni promet. Zdaj je bolj zaobljen.V tistem času so v Pocinovi hiši živeli še štirje ljudje: Maks in Dano ter dve sestri. Zdaj je hiša prazna.Hiša na desni je Cinglova. Nekoč je bila v njej tudi kovačija, saj je bil Cinglov oče dober in daleč naokoli priznan kovač. Cinglov Lojz — Lojze Šparemblek, kovačev sin, je na “Golanu” zgradil novo hišo.Najprej sem pomislil, da je pred ovinkom parkiran osebni avtomobil Topolino, vendar, ko sem pregledal razvoj tega Fiatovega modela, nisem več tega mnenja. Ne vem, za katero znamko, oziroma tip luksus avta gre?

Kraj: Cerknica
Datum: 1960
Avtor: neznan
Zbirka: Arhiv Brestovega obzornika
Skenirano: 8. 8. 2011
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. 20. 03. 2012 08:32

    Po mojih predvidevanjih je FIAT 500c model 1949. Ima pa dodatne okrasne letve na blatnikih. Na povezavi je sicer kabriolet izvedba.
    http://www.microcarmuseum.com/tour/topolino-rhd.html

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1960 Cerknica – Folklorna skupina | Stare slike

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: