Skip to content

1935 Podcerkev – Na vasi

19. 03. 2012

Z dopoldanskim soncem obsijan vsakdanjik je fotograf upodobil na razglednici. Do sedaj je to tretji motiv vasi Podcerkev (prvi, drugi), ki smo ga objavili na tej strani.

Na sredi vasi  je postalo nekaj vaščanov.  Zaskrbljujoč je njihov pogled na naraslo vodo Obrha, ki se je že približala najnižje ležeči Šišnikovi hiši in vaški leseni lopi za trebljenje žita. Fotografu je uspelo pritegniti le pogleda dveh vaščanov.

____________________________________________________________

Rahlo pobeljeni vrhovi Javorja nakazujejo poznojesenski ali zgodnjepomladni čas, ko so poplavne vode prelile njive in travnike  pod vasjo in za nekaj časa ustvarile idilo jezera. Posebna nejevolja in obup vaščanov sta  se  pojavljala predvsem v mesecih poplav,  ko so bila njihova polja še polna pridelkov, žita ali sušeče krme za živino.

Po izvedbi del pri požiralniku Golobina je voda le hitreje odtekala in tako zmanjšala pogostost poplav in s tem škode.

Brez posebne ureditve si je odpadna voda utirala pot po enostavnih kanalih. Ceste so bile zato večji del razmočene in razvožene od koles vozov in nog vprežne živine. Zaradi prosto odtekajoče nesnage so otroci, ob igri pred svojimi domovi, marsikdaj dobili neprijetnosti na koži.

____________________________________________________________

Rihtarjeva hiša je z obcestno lego ponujala možnost trgovinske dejavnosti. Trgovino je v njej odprla Marica Strle–Knausova.Ocenjujem, da so v trgovini nakupovali tudi vaščani sosednjih vasi, saj je ob vhodu naslonjenih nekaj koles. Hiša je bila sezidana leta 1836 po nalogu snežniške gospode, saj so bili Rihtarjevi njihovi uslužbenci in so skrbeli za pobiranje desetine. Pri zidavi hiše so sodelovali tudi vaščani sosednjih dveh vasi.
Na izrezu je viden del Gregorinove hiše, pred katero je za slikanje stopil gospodar Franc. Pod blatno makedamsko cesto stoji z mužlarji obdan Knausov sadovnjak in Točkova hiša, kjer so na neometanem zidu vidne luknje, kamor so bili pri dozidavi leta 1929 nameščeni tramovi pri postavitvi zidarskega odra.
Marica in Jožef Strle sta nekaj časa stanovala v zgornjem nadstropju Gregorinove hiše, od koder je Maricin pogled večkrat zastal na izpraznjeni Škrbcevi hiši. Leta 1936 je postala njun dom, v spodnjih prostorih sta si uredila trgovino in krojaško delavnico.
Razglednica s poštnim žigom iz Ljubljane je naslovljena na Pepco Truden– Hlepinovo iz Podcerkve 28, Stari trg pri Rakeku. Iz zapisa mi je uspelo razbrati nekaj besed: “Draga sestrica Hvala …  sestrica kar mi pišeš …   kolesa za ankrat ga … dati …   kar roke ako poleg dobila   in se moram še dobro naučiti voziti …  pošiljam v …   rjav …”

Slovarček:

 • trebljenje : čiščenje
 • mužlarji : krajniki

____________________________________________________________

Viri:

 • Ida Paš
 • Stanislav Hace
 • Matevž Hace, Kronika stare Streharjeve družine I,  založba Borec 1971

Kraj: Podcerkev
Datum: 1935 (približna ocena poštnega žiga)
Avtor: neznan (mogoče Franc Truden)
Zbirka: Marija Perušek
Skenirano: 15. 1. 2012
Oblika: razglednica

4 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  19. 03. 2012 20:30

  Pozdravljam objavo te slike.
  Tu se vračamo v čase mladosti naših dedkov in babic
  .Ni jih motila blatna cesta,kot ste omenili že vi,hiše so brez žlebov ,zato je voda sama krojila krivulje in ovinke po zemlji.Skoraj vse domačije imajo vzidana majhna okna oz.lince vendar je bil čar v teh izbah kadar je posijalo sonce prav romantičen.Iz streh se šopiri mogočni solo dimnik,kateri je najverjetneje v tistih hudih zimah služil kot edini požiralec dima iz krušne peči,štedilnika v kuhinji,pa najverjetneje je bil tudi kakšen štibelc priklopljen nanj.Zanimiva pa je predvsem poplava- voda,ki se bliža vasi.Kako zaskrbljeni so bili obrazi prebivalcev pod cesto,kajti njihovi domovi so bili velikokrat poplavno ogroženi.

  Vedno ste dobrodošli da objavite nekaj spominov naše vasi,a ne Pocerkljani a se strinjate z mano sam nimate glasu da bi zakričali “Jaaaa”

  .

 2. anitamanfreda permalink
  21. 03. 2012 16:53

  Pozdravljam tudi vaš komentar. Prav tako si želim da bi objavljene slike prebudile še katerega izmed Podcerklanov in bi bil vsak njihov dopis resnično dobrodošel.

 3. Will Littke permalink
  15. 06. 2023 21:31

  Thank you for this article on Podcerkev in 1935. I have been reading Stareslike Cerknica articles over and over again, just to make sure I don’t miss anything. You said that this picture of Podcerkev in 1935 was probably taken by Frank Truden. I agree and think that he made it into a postcard. In the picture of the back of the postcard it is addressed to Pepca Truden, Podcerkev 28, Stari trg near Rakek. House #28 is the house where many generations of our Truden (Hlepin) family were born, lived, married and died. The postcard was postmarked in Ljubljana. As you note, the author, who must be Frank Truden, writes “Dear sister Thank you … My little sister, you’re writing to me…….”. My grandparents, Louis Truden (Hlepin) and Emilija Znidarsic, who immigrated to B.C. Canada ca 1928-30, must have received similar postcards from Louis’ brother, Frank Truden (Hlepin). I’m still searching though old family documents and will look for any Frank Truden postcards. I appreciate Stareslike Cerknica for sharing the information on Podcerkev, and my Truden and Znidarsic family that we previously didn’t know existed……..Jennifer (Nylander) Littke

Trackbacks

 1. 1962 Podcerkev – Rihtarjeva ujna | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: